Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Στρατιωτικός νόμος και πιέσεις για εκτόνωση της έντασης

Ουκρανός στρατιώτης
Την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αποφάσισε εχθές το ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την κατάληψη πολεμικών πλοίων στη...
θάλασσα του Κερτς από τη Ρωσία, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο άλλαξε την αρχική του πρόταση για διάστημα 60 ημερών. Σε εξέλιξη διπλωματικές κινήσεις για την αποφυγή πολεμικής εμπλοκής. Το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη Δύση να ασκεί πιέσεις προς τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

Ο Ποροσένκο διευκρίνισε ότι ο στρατιωτικός νόμος δεν ισχύει για όλη τη χώρα αλλά για 10 απ' τις συνολικά 27 περιφέρειες της Ουκρανίας. Όπως είπε, πρόκειται για εκείνες που συνορεύουν με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Μολδαβία (Υπερδνειστερία) και οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης. Το Κίεβο δεν τελεί υπό στρατιωτικό νόμο.

«Ο στρατιωτικός νόμος δεν σημαίνει ότι κηρύσσουμε πόλεμο», τόνισε και εξήγησε ότι «εισάγεται με μόνο σκοπό την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας εν μέσω μιας διαφαινόμενης αυξημένης επιθετικότητας από τη Ρωσία».

Επίσης δεσμεύτηκε για σεβασμό των δικαιωμάτων των Ουκρανών πολιτών.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τη Ρωσία πάντως η διέλευση των πλοίων στο στενό του Κερτς, τη μοναδική θαλάσσια οδό που συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα και αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία και για την Ουκρανία, είναι ελεύθερη.

Διάγγελμα
Νωρίτερα, στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο από τις 28 Νοεμβρίου, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Όσον αφορά το περιστατικό στη θάλασσα του Κερτς, είπε ότι πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ κατήγγειλε την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

Η αρχική πρόταση για 60 ημέρες -που σήμαινε και διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2109- προκάλεσε την αντίδραση τριών πρώην προέδρων της χώρας. Οι Λεονίντ Κράβτσουκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιουστσένκο αντιτάσσονται στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, που προβλέπει την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα, και υποστηρίζουν ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2019.

Άλλωστε οι επικριτές του κατήγγειλαν ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούσε να αποφύγει μια αναμέτρηση με χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Συμβούλιο Ασφαλείας
Στις 18.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε στον ΟΗΕ η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το περιστατικό στη θάλασσα του Κερτς. Σε αυτήν υπήρξαν πιέσεις κυρίως προς τη Ρωσία.

«Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

Επίσης κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης γίνονται και από το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, να κάνει δεκτό το αίτημα του Πέτρο Ποροσένκο για έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών τη συμμαχίας παρουσία εκπροσώπου της Ουκρανίας, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα πλοία και τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα για κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. Όπως είπε, η Ρωσία «κλιμακώνει» τις εντάσεις στην Ευρώπη και ότι το τελευταίο συμβάν είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια.

ΗΠΑ: «Παράνομη ενέργεια» της Ρωσίας
Το βράδυ της Δευτέρας έσπασε τη σιωπή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν του αρέσει καθόλου αυτό που συμβαίνει.

«Δεν μας αρέσει αυτό που συμβαίνει και ελπίζουμε ότι θα εξομαλυνθεί», φέρεται να δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως συνομιλεί με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε νωρίτερα μια «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.
«Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς», «να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους» και «να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών» επισήμανε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Εκ μέρους της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε την ενέργεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να καταλάβουν τα ουκρανικά σκάφη και να συλλάβουν τους αξιωματικούς και τους ναύτες τους, ενώ δήλωσε ότι η Ένωση «παραμένει ενωμένη στη στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία».

Ανακοινώσεις καταδίκης της «ρωσικής επιθετικότητας» όπως τη χαρακτήρισαν έχουν εκδώσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Τερέζα Μέι να ζητά άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των στρατιωτικών που επέβαιναν σε αυτά.

Η Άγνκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εκτόνωση της έντασης ενώ τηλεφώνησε και στον Ουκρανό πρόεδρο.

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται επίσης η προγραμματισμένη συνάντηση Βρετανών, Γερμανών, Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων προκειμένου να βρεθεί μια συνολική λύση για την ουκρανική κρίση που σοβεί από το 2014.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «πρέπει αυτή η σύρραξή στη γειτονιά μας να λήξει το ταχύτερο δυνατόν».

Έκκληση για απελευθέρωση των Ουκρανών στρατιωτικών και των πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού έκανε και η Μαδρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέν να δηλώνει ότι η Μαδρίτη στηρίζει την θέση της Ε.Ε. ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την κατάληψη των ουκρανικών σκαφών και τη σύλληψη των στρατιωτικών, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος σε αυτή την «πολύ ανησυχητική κατάσταση».

Το χρονικό
Ένταση σημειώθηκε στο στενό του Κερτς το βράδυ της Κυριακής, τη μοναδική θαλάσσια οδό που συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα, στρατηγικό σημείο τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Τα ουκρανικά πλοία είχαν αναχωρήσει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν από τη Μαύρη Θάλασσα στο στενό του Κερτς και σύμφωνα με τη Ρωσία παραβίασαν τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά, αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την FSB τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία.

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς στρατιωτικούς που βρίσκονταν στα πλοία και όπως ανακοινώθηκε από τη Ρωσία, τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, είπε ότι οι συλληφθέντες από τη Ρωσία αξιωματικοί πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν «αιχμάλωτοι πολέμου» και ότι το Κίεβο ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Ερυθρό Σταυρό για να διασφαλίσει τη σωστή αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά της η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει στη δήλωση αυτή, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία έχει δράσει σύμφωνα με το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο, υπερασπιζόμενος την ενέργεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: