Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ζακ Κωστόπουλος: Απλώς δολοφονήθηκε

Ζακ Κωστόπουλος: Απλώς δολοφονήθηκε
Σταθης Τσαγκαρουσιάνος

Μόλις βγήκε το πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο. Και είναι ξεκάθαρο: Το παιδί πέθανε από τα χτυπήματα. Και δεν ήταν κάτω από καμιά επήρεια. Ούτε καν υπολογίσιμου αλκοόλ. Πέθανε από γροθιές. Κλωτσιές. Χτυπήματα. Δολοφονήθηκε! Βέβαια θα αρχίσει πάλι η διαστρέβλωση. «Αυτοτραυματίστηκε... Έπεσε μόνος του πάνω στα τζάμια... 

Πάνω στις κλωτσιές μας... πάνω στις γροθιές μας». Θα είναι άραγε η δικαιοσύνη ελάχιστα δίκαιη, ώστε να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δολοφόνους; Αυτούς που φορτωμένοι από την «αγανάκτηση του νοικοκύρη» έλιωσαν σα μύγα μια ζωή; Και θα ψάξει κανείς πώς γεννήθηκε και απλώθηκε το ψέμα, η προετοιμασμένη ελεεινολογία, ότι δήθεν ήταν ένα τζάνκι που μες στη ντάγκλα του μπήκε να κλέψει; 
 Από ποιον κύκλο, ποια επίσημα ή ημιεπίσημα χείλη πρωτοβγήκαν τα fake news (που αν ήταν ένα θύμα ανώνυμο, ουδέποτε θα αναιρούνταν) ότι «ο Ζακ ήταν φουλ στα ναρκωτικά» ― για να αναπαραχθεί άκριτα, χλευαστικά στα social media; Ψιλά γράμματα. 
Το ουσιώδες είναι ότι δι' ασήμαντον αφορμήν αλλά για βαθιές ρατσιστικές αιτίες, δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος στο κέντρο της πόλης. Είναι από κάθε άποψη εξοργιστικό. Και δυσοίωνο. Η κοινωνία αυτή, διαλυμένη από την κρίση, κυρίως όμως διχασμένη από επικίνδυνους ή επιπόλαιους πολιτικούς, κυοφορεί κάτι άσχημο. 
 Αν δεν αντιδράσει έγκαιρα, μαζικά το πολιτισμένο, ανοιχτόμυαλο κομμάτι της κοινωνίας, ο καθημερινός φασισμός θα απλωθεί στην κακορίζικη πόλη. 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: