Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ευθύνονται κυρίως για την κλιματική αλλαγή έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΟΗΕ και ζητούν...
την άμεση λήψη μέτρων.
Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου βρίσκονται πολύ πάνω απ' τα επίπεδα πριν την εκβιομηχάνιση του κόσμου, με κανένα σημάδι αναστροφής αυτής της κατάστασης, σημειώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ (WMO).
«Η τελευταία φορά που η Γη εμφάνισε συγκρίσιμη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ήταν 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας 10-20 μέτρα πάνω απ' το επίπεδο που είναι σήμερα», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πίτερι Τάαλας.
«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Χωρίς δραστικές περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή θα έχει εντονότερα καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στη ζωή πάνω στη Γη. Το παράθυρο για τη δυνατότητα δράσης έχει σχεδόν κλείσει», ήταν το μήνυμα που έστειλε.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα επίπεδα του CO2 ανέβηκαν παγκοσμίως κατά μέσο όρο στην ατμόσφαιρα το 2017, 2,5 φορές υψηλότερα πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Τα επίπεδα του μεθανίου, ενός αερίου που θεωρείται υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση κατά 17% της θερμοκρασίας είναι τώρα 3,5 φορές υψηλότερα.
Τουλάχιστον διπλάσια, σε σχέση με τη προβιομηχανική περίοδο, είναι και τα επίπεδα του υποξειδίου του αζώτου. Περίπου το 40% του N2O, που υπερθερμαίνει τον πλανήτη και καταστρέφει το όζον, προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβανομένων της υποβάθμισης του εδάφους, των λιπασμάτων και της βιομηχανίας.
Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία υπογράμμισε επίσης την ανίχνευση της παράνομης παραγωγής του CFC-11, ενός απαγορευμένου χημικού που επίσης καταστρέφει το όζον και συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως σημειώνει σχετικά ο Guardian, οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της παράνομης παραγωγής γίνεται στην Κίνα.
Τον περασμένο Οκτώβριο οι επιστήμονες προειδοποίησαν άλλωστε ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα.
«Τα υπολείμματα του CO2 παραμένουν στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια και στους ωκεανούς για ακόμη περισσότερο. Δεν γίνεται να απομακρυνθούν ως δια μαγείας απ' την ατμόσφαιρα», επισήμανε η αναπληρώτρια γραμματέας του οργανισμού Ελένα Μαναένκοβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου