Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Δημοσκοπήσεις: Από τα fake news στην απόλυτη χειραγώγηση


Mια ανάρτηση του προέδρου της Metron Analysis Στράτου Φαναρά στο Facebook προφανώς υπονοεί και αποκαλύπτει πολύ περισσότερα απ’ όσα λέει. Και η σύγκριση τριών πρωτοσέλιδων των ΝΕΩΝ του τελευταίου πενταμήνου μάλλον θέτει συντριπτικά πλέον ερωτήματα για το ποιοι, πως, και γιατί έχουν μετατρέψει τις δημοσκοπήσεις από εργαλεία μέτρησης της κοινής γνώμης σε «όπλα» απροκάλυπτης πολιτικής χειραγώγησης...


Χθες, τα «ΝΕΑ» κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδη δημοσκόπηση της Metron Analysis σύμφωνα με την οποία η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,9% και η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκεται στις 10,9 μονάδες. Η εφημερίδα παρουσίασε την δημοσκόπηση με τον τίτλο «Οριστική ανατροπή» και με την επισήμανση στον πρώτο υπότιτλο του θέματος ότι «η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τριετίας».


Λίγες ώρες αργότερα αναρτήθηκε το… κομψό μεν, σαφές δε μήνυμα του Στράτου Φαναρά στο Facebook. «Βλέπω στο διαδίκτυο» έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, «το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ που φιλοξενεί την μηνιαία έρευνα της Metron Analysis. Και διαβάζω επί λέξει στο πρώτο bullet που παρουσιάζει την έρευνα το εξής: «στο υψηλότερο σημείο της τριετίας η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Λάθος. Στο υψηλότερο σημείο της τριετίας είναι το αθροιστικό τους ποσοστό και όχι η διαφορά τους. Λυπάμαι πολύ γι αυτό και θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για αβλεψία η οποία δεν υπάρχει και στις μέσα σελίδες».

Η εν λόγω «αβλεψία» άνετα διεκδικεί τον τίτλο του απόλυτου fake news με μια γρήγορη σύγκριση ανάμεσα σε τρία πρωτοσέλιδα των ΝΕΩΝ – ανάμεσα στο χθεσινό, και στις εκδόσεις της 30ης Ιουνίου/1ης Ιουλίου και της 22ας/23ης Σεπτεμβρίου. Την σύγκριση έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς και την αποτύπωσε απολύτως εύγλωττα ανεβάζοντας και τα τρία πρωτοσέλιδα στο δικό του Facebook.

Στη μέτρηση της Metron Analysis που δημοσίευσαν τα ΝΕΑ στην έκδοση της 30ης Ιουνίου/1ης Ιουλίου η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ήταν 14,1 μονάδες. Οπερ, εάν η χθεσινή διαφορά του 10,9% είναι η υψηλότερη της τριετίας, το 14,1% του Ιουλίου τι ήταν; Επίσης, στην χθεσινή παρουσίαση της «οριστικής ανατροπής» η εφημερίδα πουθενά δεν έγραψε ότι, με βάση πάντοτε τα στοιχεία της δικής της δημοσκόπησης, το ποσοστό της ΝΔ είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα κατά 1,1% και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4,3%. Στο πρωτοσέλιδο της 22ας/23ης Σεπτεμβρίου επίσης, και πάλι με βάση την έρευνα της Metron Analysis, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ήταν στις 11,7 μονάδες, δηλαδή και πάλι υψηλότερη από το χθεσινό «υψηλότερο σημείο της τριετίας», το 10,9%.

Τις επισημάνσεις αυτές ο Γιώργος Καρελιάς τις συνόδευσε με το σχόλιο «πώς κατάντησε έτσι μια πάλαι ποτέ σοβαρή εφημερίδα; Θλιβερά πράγματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συνόδευσε την κριτική του στο πασιφανώς fake πρωτοσέλιδο με το σχόλιο «Ο ΔΟΜ, που με τις εφημερίδες του, τρεις μέρες πριν σωθούν οριστικά οι συντάξεις, ανήγγειλε το κόψιμό τους, δικαιούται πλέον, ως Διαστροφικός Όμιλος Μαρινάκη, βραβείο Πουλι-τζερ. Με μια λεπτομέρεια: Το Πουλί να είναι φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του».

Η υπόθεση όμως των fake δημοσκοπήσεων υπερβαίνει τις όποιες σκοπιμότητες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Μαρινάκη. Μέσα στο τελευταίο τριήμερο έχουν έρθει στο φως δημοσκοπήσεις που δια γυμνού οφθαλμού εγείρουν ερωτήματα όχι μόνον επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και κοινής λογικής. H Public Issue έδωσε στην ΝΔ προβάδισμα 16,5%. Η Pulse (για τον ΣΚΑΙ) εντόπισε την διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 9,5%. Πόσο λογική μπορεί να είναι αυτή η απόκλιση μεταξύ δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται την ίδια μέρα.

Πώς, επίσης, με την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 53% και της ΝΔ στο 85% τεκμαίρεται επιστημονικά ότι η ΝΔ αγγίζει πλέον ιστορικά ποσοστά κοντά στο 40%; Πώς γίνεται όταν η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται κοντά στο 15% να διακηρύσσεται ότι «κλείδωσε η αυτοδυναμία»; Και με ποια επιστημονική μέθοδο – και με δεδομένη αυτή την αδιευκρίνιστη ψήφο – μετατρέπεται η πρόθεση ψήφου σε «εκτίμηση ψήφου» και «δυνητικής επιρροπής»; Δεν πρόκειται για ερωτήματα που αφορούν απλώς την – προ πολλού χαμένη – αξιοπιστία πολλών εταιριών δημοσκοπήσεων και ακόμη περισσότερων μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για ερωτήματα που αφορούν την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας και άπτονται της πολιτικής και παραθεσμικής χειραγώγησης του εκλογικού σώματος δια των δημοσκοπήσεων…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: