Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Οι 16 εντιμότατοι φίλοι του φυγά Όσβαλν


Προς άγνωστη κατεύθυνση, ενδεχομένως και εκτός Ελλάδας, φαίνεται πως έχει φυγαδευτεί ο τραπεζιτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να κόψει το "βραχιολάκι" που του είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων...


Η απόδρασή του σημειώνεται με φόντο τις πρόσφατες ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών και, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Νέας Σελίδας, συνδέεται ευθέως από τους περισσότερους με το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, ξέπλενε μίζες πολιτικών χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τους πελάτες του. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως βάσει μαρτυριών τους τελευταίους μήνες η επιτήρηση του τραπεζίτη ήταν αρκετά χαλαρή.


Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, "όταν το 2015 ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης οδηγήθηκε ενώπιον του έμπειρου ανακριτή κατά της διαφθοράς Νικόλαου Τσιγώνη, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να αποκαλύψει τους πελάτες του και ιδιαίτερα τον κατάλογο με εκείνους που είχαν καταληστεύσει τα δημόσια ταμεία και είχαν εισπράξει μίζες, τις οποίες διοχεύτεσαν στη συνέχεια – μέσω των τραπεζιτών Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, Φάνη Λυγινού αλλά και του νομικού Σπύρου Μεταξά – σε offshore και λογαρισμούς τραπεζών της Ελβετίας (Dresdner Bank, BNP Paribas). Είχε προηγηθεί η κινηματογραφική σύλληψη του Οσβαλντ στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι με βάση το ένταλμα σύλληψης και τις ενέργειες του σημερινού αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή".

Έκρυβε στοιχεία

Ο Όσβαλντ δεν αποκάλυψε στις δικαστικές Αρχές αυτά τα ονόματα και τη λίστα, κάτι που την περίοδο εκείνη θα δυναμίτιζε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο στη συνάντησή του με τον ανακριτή έδωσε ονόματα επιχειρηματιών, πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων που πορσέφευγαν σε αυτόν για τις λεγόμενες «συμψηφιστικές εγγραφές» σε τράπεζα της Ελβετίας. Άλλωστε, όπως είχε ήδη εξηγήσει στην επίσημη απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο ίδιος παραλάμβανε μετρητά από τους ανθρώπους που ήθελαν να κρύψουν τα χρήματά τους, τα προσκόμιζε στο βασικό κατηγορούμενο της Siemens, Πρόδρομο Μαυρίδη, κι εκείνος τα πίστωνε στον τροφοδότη λογαριασμό της εταιρείας του στην Ελβετία, για να τα μεταφέρει αργότερα στους λογαριασμούς των ενδιαφερομένων. Έτσι, το ξέπλυμα, που γινόταν αντίστροφα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν άφηνε ίχνη.

Μέσω των στοιχείων που άντλησαν οι αρχές από τον Όσβαλντ εντοπίστηκε ο εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα εξοπλιστικών Αντώνης Κάντας, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδότησε περίπου 18 δικογραφίες σκανδάλων προμήθειας στο υπουργείο Άμυνας. Βάσει κατηγορητηρίου, μετά τον Όσβαλντ, ένας άλλος κρίσιμος κρίκος σε ξέπλυμα χρημάτων ήταν ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, επίσης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο προμήθειας από τη γερμανική εταιρεία Wegmann. Πρόκειται για τον άνθρωπο που φέρεται να συνδέεται με 20 λογαριασμούς προσώπων, τα οποία επίσης συνδέονται με μίζες και κατηγορίες για παράνομες εξοπλιστικές προμήθειες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η εισαγγελέας στην υπόθεση των υποβρυχίων, Ελευθερία Παντελάκη, αναγνώρισε πρόσφατα «ειδική μεταμέλεια» για τον Πάνο Ευσταθίου.

Σύμφωνα πάντα με τη Νέα Σελίδα, ο Όσβαλντ σε τρεις παλαιότερες καταθέσεις του στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Λωζάννης είχε αναφέρει με λεπτομέρειες πως η τράπεζα που δούλευε αντλούσε πελάτες από τη χώρα μας και εισέπραττε σε φακέλους τα μετρητά, τα οποία και παρέδιδε στον Μαυρίδη, για να βγουν στη συνέχεια στην Ελβετία. Στην αρχική λίστα Όσβαλτ περιέχονται 16 ονόματα και ποσά που άρχιζαν από τα 27.000 ευρώ και έφταναν έως τα 760.000 ευρώ. Όσο για τις συναντήσεις που έκανε στη χώρα μας, ήταν σε καφέ, σε αίθουσες ξενοδοχείων αλλά και σε πολυτελή εστιατόρια, όπου και έπαιρνε τις βαλίτσες με τα μετρητά.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: