Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Προσφέρουν λιοντάρια για σκότωμα

Λιοντάρι σε πάρκο του Γιοχάνεσμπουργκ
Το ιδιωτικό αεροπλάνο προσγειώνεται σ' ένα ξέφωτο, κάπου στη Νότια Αφρική. Από μέσα βγαίνουν μια παρέα κυνηγών που ήρθαν από την Αμερική για να κυνηγήσουν λιοντάρια και να πάρουν μαζί τους, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, το κεφάλι ενός «βασιλιά» των ζώων και μερικές φωτογραφίες που θα πιστοποιούν το «κατόρθωμά» τους, με το οποίο θα εντυπωσιάσουν τους φίλους τους....


Η δολοφονία του ζώου θα τους κοστίσει περίπου 13.000 δολάρια -αυτή είναι η τιμή για κάθε λιοντάρι που θα σκοτώσουν, χωρίς κανέναν κόπο:

◼ Τα λιοντάρια που θα πεθάνουν από τις σφαίρες τους σ' αυτό το «κυνήγι-κονσέρβα», περιμένουν τους θύτες τους σ' έναν μικρό περιφραγμένο χώρο και έχουν μεταφερθεί εκεί με φορτηγά, λίγη ώρα πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο. Ακόμα είναι ζαλισμένα απ' το ταξίδι και δεν έχουν πού να κρυφτούν απ' τους διώκτες τους. Είναι καταδικασμένα από χέρι σε σφαγή.

Οι «κυνηγοί» μπαίνουν σε τετρακίνητα οχήματα, τα πλησιάζουν και τα πυροβολούν. Οταν όλα τα ζώα κείτονται πια νεκρά, οι γενναίοι δολοφόνοι ποζάρουν δίπλα στα κουφάρια τους χαμογελαστοί και περήφανοι...

Το τραγικό αυτό εμπόριο λιονταριών γίνεται ως εξής:

◼ Λαθροκυνηγοί σκοτώνουν τη λέαινα και παίρνουν τα μωρά της, πριν ακόμα ανοίξουν τα ματάκια τους, και τα πηγαίνουν σε ειδικές «φάρμες». Εκεί, νεαροί και αφελείς εθελοντές, που πιστεύουν ότι έτσι βοηθούν τα μωρά να επιβιώσουν, τα ταΐζουν με μπιμπερό, ενώ τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες μαζί τους. Οταν τα ζωάκια φτάσουν στην εφηβεία, άλλοι τουρίστες αφήνονται να τα πλησιάσουν και να φωτογραφηθούν μ' αυτά.

Μόλις ενηλικιωθούν τα μεταφέρουν σ' αυτά τα περιφραγμένα χωράφια για να τα σκοτώσουν οι «γενναίοι» κυνηγοί, οι οποίοι θα πάρουν και ως τρόπαια τα κεφάλια τους. Το υπόλοιπο πτώμα θα τεμαχιστεί και θα εξαχθεί στην Κίνα, το Λάος, το Βιετνάμ κ.α. όπου θα πουληθεί πανάκριβα, ως... αφροδισιακό.

Αυτή είναι η μοίρα που επιφυλάσσουν -και με την άδεια του επίσημου κράτους!- οι έμποροι στον πανέμορφο και περήφανο «βασιλιά» των ζώων.

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούν αυτό το έγκλημα οι ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταστάσεων. Ενας απ' αυτούς, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Τζόουνς της αγγλικής εφημερίδας «Μail on Sunday», είπε ότι:

«Ο μόνος λόγος για να εκτρέφει κανείς λιοντάρια είναι διότι βγάζουν λεφτά. Και ο μόνος λόγος που βγάζουν λεφτά είναι διότι υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν για να τα “κυνηγήσουν”. Αμα σταματήσει το κυνήγι αυτό, τα λιοντάρια δεν θα αξίζει να τα εκτρέφει κανείς και έτσι θα εξαφανιστούν»!

Με την παρανοϊκή αυτή «λογική», βεβαίως, δεν φαίνεται να συμφωνούν οι μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές - ζωοφιλικές οργανώσεις, που πιέζουν τη Νότια Αφρική να αλλάξει τη νομοθεσία, η οποία σήμερα επιτρέπει αυτού του είδους τα απαράδεκτο εμπόριο.

◼ Σήμερα, στο κράτος αυτό υπάρχουν 8.000 αιχμάλωτα-μελλοθάνατα λιοντάρια στις «κυνηγετικές κονσέρβες» και περίπου 4.000 ελεύθερα. Αν το... σπορ της δολοφονίας των περήφανων ζώων συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι το είδος θα εξαφανιστεί απ' τη Νότια Αφρική.

Εθελοντές ζωόφιλοι ταΐζουν λιονταράκι, χωρίς να ξέρουν ποια θα 'ναι η τύχη του...

Ο τουρίστας-«κυνηγός» μόλις έχει σκοτώσει το λιοντάρι που οδηγός (πλάι του) τού έχει φέρει «στο πιάτο». Θα πάρει πίσω, στην πατρίδα του το κεφάλι του «βασιλιά» και μερικές φωτογραφίες, πληρώνοντας κάπου 15.000 δολάρια.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: