Προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως ό,τι συμφωνηθεί θα έχει συζητηθεί πρώτα με το σύνολο της ιεραρχίας της Εκκλησίας.
Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;» θέλοντας να δείξει την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε χαρακτηριστικά «Άλλο η συμφωνία, άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε. Χθες έγινε μία ανακοίνωση ότι έχουμε μία πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία, να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα.».
«Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Η χθεσινή ανακοίνωση μεταφέρθηκε στην Ιερά Σύνοδο. Το εγκρίνουμε. Έχουμε έναν μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς μας πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί» είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει «Δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος ή η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η ιεραρχία της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η πολιτεία».
«Επαναλαμβάνω: Ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το Ταμείο οι λεπτομέρειες κλπ, θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν οι ιερείς και χωρίς να είμαστε σύμφωνοι με την έννοια του γενικότερου συμφέροντος του λαού μας δεν θα γίνει απολύτως τίποτα».
«Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Πλούτος σαν κάρβουνο που είναι πεταμένο και το παίρνει όποιος θέλει ναι υπάρχει. Πλούτος που αξιοποιείται δεν υπάρχει» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την αξιοποίησή της.
Είχε προηγηθεί η οργισμένη ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, ο οποίος προειδοποιούσε για πρωτοφανείς αντιδράσεις, αλλά και αντιδράσεις από γνωστούς εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:
1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Κάλεσμα Τζανακόπουλου στα κόμματα να στηρίξουν
Για «πλαίσιο διευθέτησης» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «είναι πλήρως πολιτικά ανεύθυνο να οδηγούνται πολιτικές δυνάμεις σε διαστρεβλώσεις και εξαλοσσύνες. Επιφυλάξεις, διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι θεμιτές, αλλά όχι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη».
«Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Ν.Δ. έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων και του σταυρού στη σημαία. Πρόκειται για ανεύθυνη στάση που δείχνει ότι η Ν.Δ. όχι απλώς σέρνεται πίσω από την ατζέντα Βορίδη-Γεωργιάδη, αλλά υιοθετεί την ακροδεξιά φιλοσοδία της παραδοξολογίας» πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».
Ερωτηθείς για το κομμάτι της θρησκευτικής ουδετερότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το κράτος δεν θρησκεύει αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία».
«Κεντρικό πεδίο είναι η ρητή, πλέον, κατοχύρωση μιας νομικής πραγματικότητας ότι το ελληνικό κράτους είναι θρησκευτικά ουδέτερο οπότε δεν μπορεί να αναγνωρίζει περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα δικαιώματα σε συγκεκριμένες θρησκείες. Δεν αλλάζει η αναγνώριση του πραγματικού γεγονότος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη συντριπτική πλειονότητα των πιστών».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε και για το εάν το πλαίσιο συμφωνίας έγινε έπειτα από συζήτηση και με τον Πάνο Καμμένο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συμφωνία».
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου