Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Κοινό ανακοινωθέν για εξορθολογισμό σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας


Με ένα κοινό ανακοινωθέν δεκαπέντε θέσεων ξεκινούν οι διαδικασίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Ο Α. Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, έκανε λόγο για...
«ιστορική συμφωνία». Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για έναν «πολυετή διάλογο» για την υπέρβαση των διαφορών και τη δημιουργία των συνθηκών «για να έχουμε ώθηση προς τα εμπρός».

«Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, «αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον».

Τα δεκαπέντε σημεία
Ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε ολόκληρο το δεκαπέντε θέσεων κοινό ανακοινωθέν στο οποίο ξεκαθαρίζεται το καθεστώς των κληρικών και η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αναλυτικά:


  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ. 
  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία βάσει όσα αστεία ορισμένοι ψευδώς έχουν διαδώσει τις τελευταίες μέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων από τα εθνικά σύμβολα» για να προσθέσει ότι η «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας είναι εκεί προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας του ελληνικού λαού».

Η Εκκλησία θα μπορεί να γίνει πιο λειτουργική
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών αναφέροντας ότι οι θέσεις βγαίνουν από συζήτηση αλλά κι από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε ότι είναι μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρήκε ανταπόκριση στα ερωτήματά του.

Δήλωσε ότι το σημερινό βήμα «θα γίνει εργαλείο στα χέρια πνευματικών της Εκκλησία. Τα Ιδρύματα, τα σχολεία, οι καθημερινές ανάγκες μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας συνεργασίας» και πρόσθεσε  ότι σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε «στην ισχυρή στιγμή που η Εκκλησία θα μπορέσει να γίνει όχι πιο πλούσια, αλλά πιο λειτουργική και πιο δυνατή στο διακόνημά της και στην ικανοποίηση των προγραμμάτων που έχει.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε αύριο», χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «μικρότητες» τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.

Τέλος, συνεχάρη τον πρωθυπουργό αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», λέγοντας, παράλληλα, στον πρωθυπουργό «Σας ευχαριστώ που στην πρότασή σας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αφήσατε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

Ικανοποίηση στην Πειραιώς
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει «την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας». Το κόμμα της Πειραιώς σχολιάζει πως «απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».

Το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ 
«Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ. Τσίπρα;» αναρωτιέται το Κίνημα Αλλαγής μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας.

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού», καταλήγει.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: