Μια τυχαία ανακάλυψη ρίχνει φως σε ένα μυστήριο που παραμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια άλυτο. Το πώς ακριβώς χτίστηκαν οι θηριώδεις και εντυπωσιακές πυραμίδες της Αιγύπτου...
Το μυστικό βρισκόταν καλά κρυμμένο εδώ και 4.500 χιλιάδες χρόνια στα ερείπια ενός λατομείου μέσα στην έρημο. Ενώ οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές στο σημείο ψάχνοντας για επιγραφές, ξαφνικά μπροστά τους βρέθηκε μια ράμπα που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται οι τεράστιοι ογκόλιθοι. Η ανακάλυψη στο λατομείο Χατνάμπ χρονολογείται από τη βασιλεία του Φαραώ Khufu, ο οποίος ανέθεσε την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα.
Η θεωρία ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ράμπες για τα οικοδομικά τους έργα δεν είναι νέα, ωστόσο η δομή της συγκεκριμένης που βρέθηκε τώρα καθιστά την κατανόηση του τρόπου που τις χρησιμοποιούσαν πιο βαθιά από ποτέ.
Στα άκρα της φαρδιάς ράμπας υπάρχουν σκαλοπάτια και δίπλα από αυτά τρύπες, μέσα στις οποίες έμπαιναν πάσσαλοι. Οι αρχαίοι οικοδόμοι φαίνεται να χρησιμοποιούσαν τεράστια έλκηθρα πάνωστα οποία τοποθετούσαν τους ογκόλιθους και τους έσερναν και από τις δύο κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας σκοινιά και τους πασσάλους για να δημιουργούν ένα είδος τροχαλίας, ενώ εκείνοι που βρίσκονταν μπροστά τραβούσαν ταυτόχρονα. Με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να μεταφέρουν το βαρύ φορτίο και πιο εύκολα και πιο γρήγορα αλλά και σε μεγαλύτερη κλίση.
Στο μεταξύ, εκτός από την ράμπα οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και περίπου 100 επιγραφές οι οποίες όμως βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Τα σημεία ωστόσο που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν περιγράφουν επισκέψεις των Φαραώ στο σημείο, πράγμα που ενισχύει τη θεωρία ότι από τα σπλάχνα του συγκεκριμένου λατομείου έβγαιναν οι μονόλιθοι για την κατασκευή των πυραμίδων και άρα η ράμπα χρησιμοποιείτο για αυτό τον λόγο.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας του Καΐρου. Μιλώντας στο περιοδικό Τime ο Αιγυπτιολόγος Roland Enmarch είπε ότι παρά τον ενθουσιασμό για την ανακάλυψη, ο θρίαμβος έχασε για εκείνον το μέγεθος του, καθώς συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο πρώτος ιστορικός που σκέφτηκε αυτό το σύστημα.
Είχε δει κάπου κάτι παρόμοιο και δεν ήταν σε κάποιο ιστορικό βιβλίο. «Υπάρχει μία ταινία του Χόλιγουντ της δεκαετίας του '50 που ονομάζεται “Η Γη των Φαραώ” και στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζόαν Κόλινς. Σε κάποιο σημείο που δείχνει το χτίσιμο των πυραμιδών απεικονίζεται ένα παρόμοιο σύστημα». O σκηνοθέτης Howard Hawks είχε φανταστεί το σύστημα που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισαν να μελετούν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου