Πρόσωπο κλειδί στο δίκτυο της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής των Ελλήνων, που ήρθε στο φως με τη λίστα Μπόργιανς, φέρεται να είναι...
ο Χρήστος Σκλαβούνης, στέλεχος της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη και εκ των “εκλεκτών” του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και τον τοποθέτησε το 2013, ως υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τον κομβικό ρόλο του Χρήστου Σκλαβούνη αποκαλύπτει, μιλώντας στην εφημερίδα Documento, ο Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, το τραπεζικό στέλεχος της UBS που λειτούργησε ως πληροφοριοδότης και παρέδωσε τη λίστα στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Τον Ιούλιο του 2016, οι Financial Times είχαν αποκαλύψει πως οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της UBS και τότε στελέχους της ΝΔ, Χρήστου Σκλαβούνη. Η έρευνα είχε διενεργηθεί στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών με στόχο των εντοπισμό προσώπων και κεφαλαίων που είχαν φοροδιαφύγει.
Λίγο πρίν την έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι, οι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ, ώστε να λάβουν κατάθεση από τον Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ. Ο πληροφοριοδότης της UBS είχε δώσει πολύτιμα στοιχεία για τις μεδόθους που ακολουθούσαν τα τραπεζικά στελέχη, ώστε να φοροδιαφεύγουν οι πελάτες τους. Όπως δήλωσε ο Μπέρκενφελντ στην εφημερίδα Documento, η “επιδρομή” των αρχών στο σπίτι του Σκλαβούνη έγινε χάρη σε αυτόν. “Ο Σκλαβούνης ήταν πρώην στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και αναφερόταν στη Γενεύη [...] Η έρευνα έγινε ένα μήνα μετά την κατάθεσή μου, την οποία συνόδευσα με στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του”.
Ποιος είναι ο Σκλαβούνης;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται το επίσημο βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΝΔ, ο Χρήστος Σκλαβούνης, απόφοιτος του London School of Economics και του Harvard Business School , εργάστηκε για πάνω από 25 χρόνια στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο, το Παρίσι και στην Αθήνα και ήταν υπεύθυνος για τη δραστηριότητα της UBS σε αυτόν τον τομέα στην ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα. Τον Μάιο του 2013, επί κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διορίστηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα, τότε υπουργό Οικονομικών και σήμερα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα η αμοιβή του άγγιζε τις 175.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή αυξημένη κατά 75.000 από αυτήν του προκατόχου του , του Ολλανδού Πάουλ Κόστερ.
Τον Μάρτιο του 2015, ο Σκλαβούνης παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Φεβρουάριο του 2016 αναλαμβάνει θέση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα τίθεται επικεφαλής του τομέα της ανάπτυξης και η παρουσίασή του έγινε με κάθε επισημότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Μετά την έρευνα στο σπίτι του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ξεσπάει “πόλεμος” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τελικά αναγκάζεται να παραιτηθεί.
Πάντως, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Documento, ο Σκλαβούνης έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και για άλλη υπόθεση, καθώς ήταν ένα από τα 22 πρόσωπα στα οποία ασκήθηκαν διώξεις, τον Απρίλιο του 2017, για την πολύκροτη υπόθεση Πανγαία ΑΕ. Πρόκειται για το σκάνδαλο της πώλησης σε ξένο fund της εν λόγω θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα – φιλέτα. Και οι 22 αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατά περίσταση για απιστία και ηθική αυτουργια σε αυτή, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση μάλιστα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η άρνηση Σαμαρά στην αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς
Η έρευνα στου σπίτι του Σκλαβούνη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία, όπως προαναφέραμε, είχε στην κατοχή του ο πληροφοριοδότης και πρώην στέλεχος της UBS, Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ. Οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 αυτό το CD και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (από τον οποίο πήρε και το όνομα η λίστα) επιχείρησε (μάταια) να το δώσει στην Αθήνα για να αξιοποιηθεί και να αποκαλυφθούν οι φοροφυγάδες.
Ρόλο ενδιάμεσου σε αυτή την υπόθεση έπαιξε ο τότε πρόξενος της Ελλάδας στο Βερολίνο, Νίκος Πλεξίδας, ο οποίς αρχικά ενημερώνεται και ακολούθως μεταφέρει τις πληροφορίες στην Αθήνα. Η απάντησή όμως που έλαβε ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, στις 19 Νοεμβρίου του 2012, με τηλεγράφημα, το οποίο έφερε τον χαρακτηρισμό “εμπιστευτικό”, ανακοινώνει στον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη πως απέρριψε την πρόταση του Μπόργιανς για αξιοποίηση της λίστας ύστερα από οδηγίες που έλαβε από τον Κώστα Μπούρα, δηλαδή τον τότε διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά. Τελικά η επίμαχη λίστα με τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία παραλήφθηκε τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2015, από την κυβέρνηση Τσίπρα.
“Μείναμε όλοι άναυδοι με τη στάση της τότε κυβέρνησης”, δηλώνει στο Documento η Ζίγκριντ Σκαρπέλη Σπέρκ, Γερμανίδα πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), την οποία είχε προσεγγίσει το Μπόργιανς ως “γέφυρα επικοινωνίας” με την Ελλάδα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να παραλάβει τα αρχεία. “Υπήρχε η γνώση ότι αυτοί οι άνθρωποι (σημ: εντός λίστας) εξαπατούσαν και έκλεβαν. Αλλά δεν γινότα τίποτε. Ήταν απίστευτο και απαράδεκτο. Έπρεπε να σταματήσει. Ήμουν χαρούμενη που ο Μπόργιανς το ξεκίνησε. Κάποιος έπρεπε να το κάνει”.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου