Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα από τη Novartis


Tη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι η μόνη θεσμική οδός για έρθουν όλα στο φως και τονίζοντας πως επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι «μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια». Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τη Novartis τα χρήματα που στέρησε από τον ελληνικό λαό.  ..


«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την χρεοκοπία της χώρας.


«Η χώρα», είπε, «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στην διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας». «Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, για να σχολιάσει: «Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια, είναι πολύ μεγάλη». «Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, για να προσθέσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης». Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. «Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», υπογράμμισε.

Play Video
«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς»

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι από την άλλη όμως «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε». «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας», σημείωσε.

«Όσο και αν κάποιοι», πρόσθεσε, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Εμείς», τόνισε «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 - πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια - το κόστος φτάνει στα 23 δισ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω απο 10% του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε.



Η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του "μαζί τα φάγαμε". Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι τώρα ορισμένοι «δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο». «Ποιοί; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία», πρόσθεσε, για να τονίσει: «ώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως «η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε: «Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό» είπε.

Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα, ανέφερε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως «τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό, είναι: «Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης».

Σφοδρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του». «Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;», είπε.

«Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι προϋποθέσεις για την έξοδό μας στις αγορές δεν ήταν ποτέ καλύτερες

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018» είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως ήδη έχει γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και πως «οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», επισημαίνοντας ως δείκτη προς αυτό, την προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία» σημείωσε. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί στους επόμενους μήνες με δύο ζητήματα στην ημερήσια διάταξη:

Πρώτον την οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Δεύτερον το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το Μνημόνιο.
Μίλησε για καθεστώς εποπτείας, οι μηχανισμοί του οποίου δεν θα διαφέρουν από τους αντίστοιχους που συμφωνήθηκαν με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σημείωσε ότι θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που η χώρα θα προετοιμάσει και θα προτείνει στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: