Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τα μηνύματα Σαμαρά

Eίπε 27 φορές την φράση «θα λογοδοτήσετε», προανήγγειλε μισή ντουζίνα ειδικά δικαστήρια – ως τι άραγε, ως μελλοντικός πρωθυπουργός; - διαπίστωσε πραξικόπημα, κίνδυνο για το πολίτευμα και απειλή μονοκομματικού συριζαϊκού κράτους, και διέγνωσε (ξανά) το «τέλος της αστικής δημοκρατίας»...


Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήγε χθες στην Βουλή για να απολογηθεί – το είπε άλλωστε -, αλλά για να καταγγείλει. Και, κυρίως, για να δείξει ποιος πραγματικά κυβερνά την συντηρητική παράταξη και ποιος, επίσης, κυβέρνησε αυτόν τον τόπο. Ως προς το τελευταίο, και ως προς το ύφος και τις αξίες της εν λόγω διακυβέρνησης, έσπευσαν να συνδράμουν και κάποιοι ένθερμοι… πατριώτες, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «συνεργάτες» του: Προπηλακίζοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη και Αννα Βαγενά, και τιμώντας το πνεύμα του κοινοβουλευτισμού και της αστικής δημοκρατίας με απειλές του τύπου «θα σας ξαναφυτέψουμε, όπως στον Γράμμο και το Βίτσι».


Ήταν μια ομιλία και μια παρουσία που μάλλον δεν βοήθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σίγουρα δεν έκανε ευτυχείς πολλούς εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Είτε ως συνέχεια του «αντικομμουνιστικού μανιφέστο» που περιλάμβανε η μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα, είτε ως νέα επίδειξη ηγετικής ισχύος, είτε ως προσπάθεια περαιτέρω μετατόπισης του κόμματος στην γκρίζα ζώνη της σκληρής δεξιάς.
Η χρήση ορολογίας Χρυσής Αυγής άλλωστε, με την φράση «φέρατε στην χώρα 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες», δεν ήταν γλωσσικό ολίσθημα του πρώην πρωθυπουργού. Και δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τους μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ. Όπως δεν πέρασαν απαρατήρητα και τα εσωκομματικά μηνύματα που, επιμελώς και στοχευμένα, εξέπεμψε.

Η Novartis και ο Καραμανλής

Στην πραγματικότητα ο Αντώνης Σαμαράς κατέβασε χθες προσωπική πολιτική πλατφόρμα. Την ουσία, άλλωστε, των καταγγελιών για το σκάνδαλο Novartis την προσπέρασε με δύο αρκούντως αόριστες αναφορές – τη μία για να τονίσει την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επί των ημερών του, και την άλλη για να δηλώσει πως οι δύο μοναδικές συναντήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας ως πρωθυπουργός ήταν καθαρά «θεσμικές».

Την υπόλοιπη ομιλία του την εξάντλησε οριοθετώντας στρατόπεδα, «σφαίρες επιρροής», συμμάχους και αντιπάλους: Επικαλέστηκε τον… Μπρεχτ, τον Μίκη και τον Γλέζο για να καταγγείλει αριστερό φασισμό και εθνομηδενισμό, έχρισε ξανά εαυτόν εγγυητή της δημοκρατίας και μελλοντικό τιμωρό των «σκευωρών», συνεχάρη για τις ομιλίες τους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αδωνι Γεωργιάδη, και στόχευσε ευθέως Καραμανλή μέσω του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η δεύτερη δημόσια αναφορά του στο γεγονός ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι «υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας» δεν ήταν τυχαία. Ηταν η έμμεση, πλην σαφής, επαναφορά των σεναρίων περί υπόγειας συμμαχίας καραμανλικού μπλοκ και Μεγάρου Μαξίμου – σεναρίων, τα οποία έχουν ήδη διαβρώσει επικίνδυνα τις εσωτερικές ισορροπίες στην ΝΔ.

Η συμμαχία με Βενιζέλο

Ηταν επίσης μια αναφορά που οι πλέον «καχύποπτοι» από τους γαλάζιους βουλευτές συνέδεσαν με το παράλληλο μήνυμα Βενιζέλου: «Στέλνω από το βήμα της βουλής μήνυμα αξιοπρέπειας στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι. Το βαθύ κράτος, μετά από πολλές δεκαετίες, στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει κι αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης».

Ως «τρίτη συνιστώσα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπονόησε ευκρινώς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πλευρά Καραμανλή, σε πλήρη ταύτιση με την γραμμή Σαμαρά. Το εάν αυτή η ταύτιση εμπεριέχει και δυναμική αναβίωσης των παλαιών πολιτικών συμμαχιών μένει να φανεί. Ως ώριμο πολιτικό προϊόν όμως, είναι ήδη σαφές πως το κεφάλαιο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: