Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται τσουνάμι απολυμένων από το Mega

Κι άλλοι άνεργοι στην TV

Εφιαλτικό θα είναι το επόμενο διάστημα στα ΜΜΕ αν πιστοποιηθεί το λουκέτο στο Mega. Περίπου 420 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Η περίπτωση του Φ. Βρυώνη, εάν η αίτησή του εγκριθεί από το ΕΣΡ και πάρει άδεια, μοιάζει με σανίδα σωτηρίας, καθώς ο σταθμός ποντάρει στην πρόσληψη περίπου 300 έμπειρων εργαζομένων από το Mega, κυρίως τεχνικό προσωπικό. Πρόκειται ουσιαστικά για μονόδρομο, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει σε διάστημα έξι μηνών να προσλάβουν προσωπικό και να αποκτήσουν εγκαταστάσεις και πρόγραμμα...


Ο νόμος 4339/2015 ορίζει ως ελάχιστο προσωπικό τα 400 άτομα. Συνεπώς, οι πέντε λειτουργούντες σταθμοί πρέπει να εκπληρώσουν με τα στοιχεία του 2017 την προϋπόθεση αυτή ενώπιον του ΕΣΡ για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια. Από τα στοιχεία προκύπτει πως το Epsilon TV το 2016 χρειαζόταν 143 εργαζομένους. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι όλοι οι σταθμοί έχουν καλύψει αυτή την υποχρέωση.

Η ανεργία στον κλάδο, όμως, είναι τεράστια και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για μόλις 206 θέσεις εργασίας στην ΕΡΤ έχει παγώσει εδώ και έναν χρόνο, καθώς φαίνεται να υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, που έχει ανάγκη την ανανέωση του προσωπικού της, όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις τόσο προωθείται η επιλογή των μεικτών παραγωγών. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχεδίων στο Δημόσιο, με την πρόσληψη εργαζομένων έως και για 11+11 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: