Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ποιοι και γιατί βάζουν στο στόχαστρο τον Κώστα Καραμανλή


Eνας πόλεμος κατά του Κώστα Καραμανλή φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη εντός και πέριξ της Νέας Δημοκρατίας με φόντο το σκάνδαλο Novartis...


“Γαλάζιοι” πολιτικοί παράγοντες, εκδοτικά συμφέροντα αρθρογράφοι και ιστοσελίδες που πρόσκεινται κυρίως στη σαμαρική πτέρυγα, αλλά και στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη με καθημερινές παρεμβάσεις τους, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, έχουν πλέον βάλει στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό.


Πρόκειται για μια επίθεση που ξεκίνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δύο δηλαδή εκ των εμπλεκόμενων πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis, οι οποίοι στοχοποίησαν τον πρώην πρωθυπουργό για την υπόθεση μέσω του παλαιού συνεργάτη του και νυν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη του δήλωση, στην οποία στράφηκε κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, αναφέρθηκε με έμφαση στην ιδιότητά του ως “πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή”. Η αναφορά του ερμηνεύτηκε από πολλά γαλάζια στελέχη ως πλήρης υιοθέτηση από τον Αντώνη Σαμαρά των σεναρίων περί υπόγειας συμμαχίας του Κώστα Καραμανλή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ρητορική, οπως γράφει η εφημερίδα, υιοθέτησαν στη συνέχεια τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ όσο και αρθρογράφοι που στο παρελθόν υπήρξαν πολέμιοι της ΝΔ, “μεγαλούργησαν” επί Κώστα Σημίτη, στήριξαν στην πορεία τον Αντώνη Σαμαρά και τώρα βρίσκονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα εν λόγω δημοσιεύματα άφησαν μάλιστα και αιχμές για εμπλοκή του Καραμανλή στο σκάνδαλο Novartis αναφέροντας πως επί εποχής του αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη και υποστηρίζοντας πως η εν λόγω περίοδος έχει αγνοηθεί στο πλαίσιο της έρευνας. Πάντως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται για παράδειγμα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ η έρευνα απλώνεται από το 2006 έως το 2015.

Υπάρχουν επίσης και πολλοί ακόμη αρθρογράφοι, που στήριξαν με θέρμη τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και είναι ιδιαίτερως αγαπητοί στον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και οι οποίοι επιχειρούν με άρθρα τους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, να χτυπήσουν τον Κώστα Καραμανλή. Σημειώνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς ποτέ δεν χώνεψε την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής που δεν τον ψήφισε. Αυτή τη στάση φροντίζει να υπενθυμίζει συχνά στα άρθρα του ο Γιάννης Πρετεντέρης, γνωστός για τα αντικαραμανλικά του αισθήματα.

Βασική επιδίωξη είναι να προκληθούν τριγμοί σε βασικούς πυλώνες της συντηρητικής παράταξης και να περιοριστούν τα ισχυρά ερείσματα που συνεχίζει να έχει στη βάση της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής. Πάντως στο καραμανλικό στρατόπεδο, αν και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιθέσεις, προς το παρόν επισημαίνουν πως αυτό που προέχει για τον πρώην πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή είναι να διαφυλαχτεί η ενότητα της παράταξης. Παρά τα παράπονα που δέχεται από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να επιμένει να μην οξύνει την αντιπαράθεση και να κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: