Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ίμια, προς το παρόν…. αποκλιμάκωση

Αποτέλεσμα εικόνας για Ίμια, προς το παρόν…. αποκλιμάκωσηAποκλιμακώνεται η ένταση μετά το συμβάν στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων...


Υπενθυμίζεται ότι, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Το τουρκικό πλοίο χτύπησε με την πλώρη το ελληνικό πλοίο ανοιχτής θάλασσας 090 «ΓΑΥΔΟΣ», με 27 άτομα πλήρωμα, που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, προκαλώντας του ζημιές. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός και το σκάφος μεταφέρθηκε στη Λέρο και εν συνεχεία στον Πειραιά για επισκευή. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού - και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων - ενημέρωσε άμεσα για το συμβάν το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας και Εξωτερικών...


Την πλήρη αποκλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν και ανώτερα στελέχη του Λιμενικού, τα οποία ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο Γιλντιρίμ, θέλοντας να ρίξει τους τόνους, ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει και από τις δύο πλευρές», είπε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο τηλεφώνημά του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται και να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τις τελευταίες μέρες η ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια υπήρχε κίνδυνος να κλιμακωθεί, στη συνέχεια όμως η ηρεμία αποκαταστάθηκε εξαιτίας του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου. «Είχαμε ρητά εκφράσει στον Αλ. Τσίπρα ότι το να αποφύγουμε τις εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις (...) Το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα νησιά Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ίμια) και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι οι δύο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν τον Μάιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί το θέμα και να εξετάσουν αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Το να συνομιλούμε είναι πολύ καλύτερο γιατί αν δεν υπάρχουν επαφές, υπάρχει παραπληροφόρηση από λανθασμένους διαύλους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, όσον αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, διατήρησε τους υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι σωστές, «ειδικά χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, ιδιαίτερα σε αμφισβητούμενες περιοχές».

Διάβημα για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα - Γιλντιρίμ προηγήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Τουρκία: Τα Ίμια είναι δικά μας - ΥΠΕΞ: Δεν ξέρετε ούτε γεωγραφία

Ακολούθηση η αιχμηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς έδωσε αιχμηρή απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου» τόνισε ο Αλέξανδρος Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ισχυριστεί σε ανακοίνωσή του ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και κατηγόρησε την Ελλάδα για παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, που έρχεται ως απάντηση στο έντονο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η Άγκυρα κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε ότι στα Ίμια υπάρχει έντονη παρουσία ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση

Οι προκλήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο

Σύμφωνα με έμπειρες διπλωματικές πηγές και με αφορμή το συμβάν στα Ίμια, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει παράλληλη επίδειξη ισχύος σε τέσσερα μέτωπα: Στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αφρίν με την επιχείρηση κατά των Κούρδων, και στο τόξο των Βαλκανίων.  Πρόκειται για τέσσερις «επιχειρήσεις» που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπηρετούν τον ίδιο, και διπλό στόχο – την αποστολή του μηνύματος Ερντογάν, με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, ότι η Τουρκία παραμένει μια πολύ μεγάλη περιφερειακή, και στρατιωτική δύναμη, για να περιοριστεί χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα εντός του νέου γεωπολιτικού χάρτη που σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ανατολική Μεσόγειο.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: