Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια επιβολής τραπεζικής αργίας, κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Μετά τις ...
6 το απόγευμα αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Πρώτος τοποθετήθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να του απαντά ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο» και να κάνει λόγο για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις, άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Πρόθεση της Ν.Δ. δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες, ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;»
Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».
Από την πλευρά του, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της Ν.Δ. για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.
«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα “κοίτα ποιος μιλά”. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας.
Και πρόσθεσε: «Η πρόταση της Ν.Δ. κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει πού και πώς προχωράμε».
«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ
Και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 - 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 - 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και στις προηγούμενες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.
«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας.
«Αν έπρεπε να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή θα έπρεπε να ήταν μια εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Μίλησε ακόμα και για μια «εξεταστική που θα έπρεπε ίσως να συσταθεί ώστε να ερευνήσει τις ευθύνες ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Plan Z» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Κώστας Αϊβατίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει από την περίοδο που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε -όπως είπε- πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου