Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Επίθεση αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ της Γερμανίας με 12 τραυματίες


Ακόμα ένα αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ στην Γερμανία. Ένας άτομο πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε μπαρ στην πόλη Άνσμπαχ, με αποτέλεσμα να χάσει ο ίδιος τη ζωή του και να τραυματιστούν πολίτες. Ερευνώνται τα κίνητρα του Σύρου δράστη, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» περιέγραψε την επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, σημειώνοντας πάντως πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες δράστης της επίθεσης ήταν ένας...
27χρονος Σύρος, του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο. Άγνωστο παραμένει το γιατί είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του. Οι αρχές του είχαν παραχωρήσει προσωρινή άδεια παραμονής. Φαίνεται πάντως ότι ο δράστης είχε και ψυχιατρικό ιστορικό. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν άνδρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως, ενώ ήταν γνωστός στην αστυνομία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών αλλά και για μικροεγκλήματα.

«Πρέπει να διερευνηθούν τα κίνητρα, πώς προμηθεύτηκε την εκρηκτική ύλη, αν είχε συνεργούς. Είναι πάντως από τώρα σαφές ότι ήρθε για να σκοτώσει», σημείωσε ο Γιόαχιμ Χέρμαν. Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για να διερευνήσει εάν ο αυτόχειρας είχε συνεργούς και από πού προμηθεύτηκε την εκρηκτική ύλη με καρφιά. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο αιματηρό συμβάν μέσα σε μια εβδομάδα στη Βαυαρία.


Όπως δήλωσε ο Γιόαχιμ Χέρμαν «ο δράστης είχε την πρόθεση να μπει στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ, στο κέντρο της πόλης Άνσμπαχ, με 2500 επισκέπτες, δεν το κατάφερε όμως γιατί, μην έχοντας εισιτήριο, δεν του επετράπη η είσοδος». Μετά την επίθεση στο παρακείμενο μπαρ, ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.000 άτομα που το παρακολουθούσαν, είπε η αστυνομία.


Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Βαυαρός υπουργός τόνισε ότι η εκρηκτική ύλη που είχε στο σακίδιό του ήταν ικανή να σκοτώσει ή να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους. Στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ο Χέρμαν είπε ότι «δυστυχώς είναι πολύ κοντά η εκδοχή ότι πρόκειται για πράξη ενός ισλαμιστή βομβιστή αυτοκτονίας». Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία που να παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος δεν υπάρχουν.

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και εκτυλίχθηκε, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από τη μαζική δολοφονία εννέα ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: