Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία Ο Ερντογάν ζήτησε από τον κόσμο να βγει στους δρόμους – ΒΙΝΤΕΟ
Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, με τον στρατό να ανακοινώνει ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας και την κυβέρνηση να μετράει ακόμα τις δυνάμεις της. O Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ προειδοποίησε νωρίτερα ότι εάν υπάρξει νεκρός, η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή. Μιλώντας μέσω Skype στο CNN Turk, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι αυτή η «επανάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, θα απαντηθεί «καταλλήλως».  Μάλιστα, ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν....


Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια μερίδας του στρατού ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κρατείται όμηρος στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ισχυρίζεται ότι έχει αναλάβει την εξουσία για να «διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν μπλοκάρει τις εισόδους στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης από την ανατολική και την Ευρωπαϊκή πλευρά ενώ πυροβολισμοί αντηχούν στους δρόμους της πόλης.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι κρατούνται όμηροι μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν τανκ.
To CNN Turk αναφέρει ότι πυροβολισμοί ακούγονται και στους δρόμους της Άγκυρας. Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μαχητικά πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια επιχείρηση κοντά στο Προεδρικό Παλάτι.
Tο πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι o πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι τίποτα δεν θα βλάψει την τουρκική δημοκρατία. «Είναι λάθος να μιλήσουμε για πραξικόπημα αλλά είναι σίγουρα μια προσπάθεια του στρατού» τόνισε ο ίδιος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει σε καμία δήλωση αλλά το CNN Turk μεταδίδει ότι είναι ασφαλής.
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: