Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Επέστρεψε η ΕΡΤ με κερδοφορία και το 2015


Θετικό το εγχείρημα της επιστροφής των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η εταιρεία, με σκληρή λιτότητα, διατήρησε την κερδοφορία της και παράλληλα έδωσε πίσω την εργασία τους σε περίπου 1.950 άτομα. Η εν λειτουργία αναδιάρθρωση της ΕΡΤ εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που με τις υπογραφές των Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου μέσα σε μια νύχτα έκλεισε την επίσης κερδοφόρο πρώην ΕΡΤ ΑΕ, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημία στο Δημόσιο.
Ο ...
κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ έναντι 176 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη, υπερδωδεκάμηνη χρήση. Τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν από 113 εκατ. ευρώ σε 46 εκατ. ευρώ το 2015 μετά την επάνοδο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ ΑΕ στις θέσεις εργασίας τους. Το 2014, όσο λειτουργούσε η ΝΕΡΙΤ, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν σε 314 άτομα, ενώ το 2015, με την επαναφορά της ΕΡΤ, ο αριθμός αυξήθηκε σε 2.273, που υπολείπεται σημαντικά των 2.900 που εργάζονταν πριν από το μαύρο.
Το σύνολο των δαπανών αυξήθηκε σε 139 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και προήλθε (75 εκατ. ευρώ) από την αύξηση των εξόδων του προσωπικού. Συγκεκριμένα, η μισθοδοσία αυξήθηκε κατά 31 εκατ. ευρώ από την αναβίωση των συμβάσεων και κατά 13 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις αποζημίωσης του προσωπικού.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΕΡΤ στο τέλος του 2015 ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ έναντι 36.000 ευρώ το 2014 και οι βραχυπρόθεσμες σε 94 εκατ. ευρώ από 69 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά, σε 276 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2014.
Η ΕΡΤ έχει αναγνωρίσει δαπάνες ύψους 34 εκατ. ευρώ προς τον ειδικό διαχειριστή της πρώην ΕΡΤ για προμήθεια προγράμματος, αθλητικών δικαιωμάτων και αποδοχές προσωπικού και έχει προκαταβάλει 19,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η νέα ΕΡΤ οφείλει στην καταργηθείσα ΕΡΤ 6 εκατ. ευρώ που εισέπραξε αχρεωστήτως, ενώ έχει κάνει πρόβλεψη για ενδεχόμενη ζημία ύψους 29 εκατ. ευρώ λόγω μη πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους από τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το συνολικό έσοδο από το ανταποδοτικό εκτιμάται σε 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στον απολογισμό δεν αναφέρεται η υποχρέωση της εταιρείας να καταβάλει από τα έσοδά της συνολικό ποσό 75 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Τέλος, παραμένει η εκκρεμότητα της κυβέρνησης έναντι των εργαζομένων που επανήλθαν στην ΕΡΤ για τον συμψηφισμό αποζημιώσεων και μισθών την εποχή που δεν βρίσκονταν στην εταιρεία, έναντι εκείνων που συνέχισαν να εργάζονται και στη ΝΕΡΙΤ. Στον νόμο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την επαναφορά της ΕΡΤ υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κοινή υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί από το υπουργείο Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρξει απάντηση. Το χρονικό ορόσημο ήταν η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές, που πέρασε χωρίς να ενεργοποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: