Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Οι διάλογοι των Τούρκων υπουργών την ώρα του πραξικοπήματος

Ήταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις 2,5 ώρες μετά από την εκδήλωση του πραξικοπήματος και 9 κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα συσκέψεων, στην πρωθυπουργική κατοικία, ήταν πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους. Ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτει σήμερα τους διαλόγους που είχαν μεταξύ τους οι Τούρκοι υπουργοί τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα.

 
«Πιθανότατα θα επιτύχουν... και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών στη σύσκεψη και αποκάλυψε τους διαλόγους στην εφημερίδα. «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο ίδιος και στη συνέχεια ζήτησε από τον σωματοφύλακα του να πάει και να του φέρει το προσωπικό του όπλο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν χρεωμένες με την φύλαξη του χώρου διατάχθηκαν στη συνέχεια να αποχωρήσουν, γιατί εν μέσω πραξικοπήματος οι Τούρκοι υπουργοί δεν ήξεραν ποιόν να εμπιστευτούν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει τη διακήρυξη τους, με την οποία δήλωναν ότι ο στρατός είχε καταλάβει την εξουσία αποκηρύσσοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επικράτησε πλήρης σιγή για δύο λεπτά.

Τότε ένας εκ των υπουργών είπε ένα αστείο για να ελαφρύνει το κλίμα: «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

Στην Aγκυρα, η απελπισία είχε καταβάλει τους υπουργούς. Είχαν αποφασίσει να δηλώσουν παρουσία για τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», ρώτησε ένας από τους υπουργούς.

«Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: