Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ένας παγκόσμιος τρελός πόλεμος


Από τη Νίκαια της Γαλλίας μέχρι το Μόναχο, τείνει πλέον να γίνει ρουτίνα: ο κάθε ψυχικά ανισόρροπος παίρνει το κάθε λογής όπλο του και δολοφονεί αδιακρίτως, αθώους ανθρώπους. Κάποιοι εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος, που σπεύδει να τους υιοθετήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη, όπως έγινε με τον καμιονέρη Γαλλοτυνήσιο δολοφόνο. Άλλοι, όπως ο νεαρός Γερμανοιρανός στο Μόναχο, επιλέγουν να...
χτυπήσουν την επέτειο μιας άλλης στυγερής δολοφονίας με δεκάδες νεκρούς και δράστη τον ακροδεξιό Νορβηγό Μπρέιβικ.

 
Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, τη προηγούμενη εβδομάδα, επικύρωσε την υποψηφιότητα του  Ντόναλτ Τραμπ, που δεν σταματάει την μια "τρελή" δήλωση μετά την άλλη. Όπως η νέα προεκλογική του εξαγγελία, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Γάλλοι, επί προεδρίας του, θα περνούν από αυστηρότατο έλεγχο για να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Γιατί  η Γαλλία είχε "μολυνθεί από την τρομοκρατία, όπως η Γερμανία. Και ξέρετε τι; Είναι δικό τους σφάλμα. Επειδή αφήσαν τους ανθρώπους να εισέλθουν στο έδαφός τους". Αν εκλεγεί όλοι θα είναι ένοχοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου: "Πρέπει να έχουμε αυστηρές προδιαγραφές. Εάν ένα πρόσωπο δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι απειλή, δεν θα έρχεται σε αυτή τη χώρα".

Στην Ελλάδα δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, λόγω και των εξελίξεων στη Τουρκία, αλλά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ήταν μια μαζική επίδειξη παραφροσύνης. Ο Πατρίκ Γκόγιερ, ένας Νεοζηλανδός δημοσιογράφος που το παρακολούθησε δήλωνε έκπληκτος στο αμερικανικό democracy now: " Νομίζω ότι είναι πραγματικά τρελό, τελείως τρελό. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο . Ήξερα ότι θα ήταν τρελό , αλλά είναι πιο τρελό απ 'όσο νόμιζα . Πραγματικά πάγωσα απλά κοιτάζοντας τις σκηνές . Οι άνθρωποι που ενεργούν με αυτό το είδος της λατρείας που συνορεύει με την πλύση εγκεφάλου...Η δυνατότητα να γίνει ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, είναι  πραγματικά τρελό".

Κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του, ο Τραμπ έχει καταφέρει να φανατίσει και να συσπειρώσει  τους απογοητευμένους από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και την κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου, προτείνοντας απλές λύσεις για σύνθετα προβλήματα.  Για την ανεργία, την πτώση του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων, φταίνε η παγκοσμιοποίηση και οι εμπορικές συμφωνίες, οι μετανάστες και δη οι Μουσουλμάνοι, μπορεί και το ΝΑΤΟ.

Κουβέντα φυσικά για τη  οικονομική ολιγαρχία, το 1% στο οποίο ο ίδιος ανήκει, το οποίο έχει επιβάλλει ένα σύστημα που κάνει τους λίγους πλουσιότερους και το 99 φτωχότερους. Ένα σύστημα παγκόσμιο, που παράλληλα με την κατάρρευση των μύθων, την έλλειψη πίστης στους κανόνες και το κράτος δικαίου, προσαρμοσμένο για τους ισχυρούς, την απουσία οράματος και τους πολέμους  ενισχύει τη διεθνή παραφροσύνη και οπλίζει το χέρι κάθε τρελαμένου.

Αντί για ένα νέο παγκόσμιο deal με περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερους πόλεμους, το διεθνές πολιτικό κατεστημένο επιλέγει να εμπορεύεται το φόβο, περιορίζοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες. "Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας", εξηγούσε χθες ο Φρανσουά Φιγιόν, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει τη προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017. "Έχουμε εισέλθει σε μια μορφή παγκόσμιου πολέμου , που εκτείνεται από τη Νοτιοανατολική Ασία στη Δυτική Αφρική , τη Μέση Ανατολή". Και όπως γίνεται σε κάθε πόλεμο, θα πρέπει να περιμένουμε, για να θρηνήσουμε υποκριτικά,  τα επόμενα θύματα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: