Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Οχι λάθη, πάντα λάθη

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Λάθη από τώρα και στο εξής δεν επιτρέπονται» ήταν τελευταία η επισήμανση του Κυρ. Μητσοτάκη προς τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εν όψει του φθινοπώρου και της επόμενης αναμέτρησης με την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει τις προτάσεις της επιτροπής προγράμματος του αντιπροέδρου Κ. Χατζηδάκη αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και τις εισηγήσεις των συντονιστών για τους τομείς του κοινοβουλευτικού έργου (Χ. Σταϊκούρας, Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Βορίδης), για να περάσει στην αντεπίθεση και να δώσει στη...
ΔΕΘ το οικονομικό του πρόγραμμα.

Θετική αποτίμηση

Στο πεδίο της καθημερινότητας η Ν.Δ. μέτρησε πολιτικά κέρδη και ζημίες τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η γενική αποτίμηση κρίνεται θετική καθώς η κυβέρνηση δεν πέτυχε να περάσει τον εκλογικό νόμο απλής αναλογικής με 200 ψήφους.

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση κρίνεται αδιάφορη στην παρούσα φάση, ενώ σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για το τρίτο Μνημόνιο, η Ν.Δ. επιμένει ότι το θέμα είναι ανοιχτό, ωστόσο, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη, θα κριθεί από τις εξελίξεις στην οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος καταγράφει καθημερινά όλα τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των συμβατικών υποχρεώσεων σε όλους τους τομείς και ο Χ. Σταϊκούρας είναι σε καθημερινή επαφή με τον Κυρ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό επιτελείο.

Τη Δευτέρα η Ν.Δ. περιμένει την πορεία των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος ενώ ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται κρίσιμος μήνας για τα έσοδα από ΦΠΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι τα έσοδα κινούνται στο πλαίσιο των στόχων στη Συγγρού αναμένουν αποκλίσεις λόγω της εξάντλησης της φορολογικής δυνατότητας των νοικοκυριών αλλά και της χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί προ διπλού αδιεξόδου, αφενός με την πίεση των θεσμών και αφετέρου με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που θα είναι συνέχεια του τρέχοντος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέθεσε στον εκπρόσωπο Γ. Κουμουτσάκο και στον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Δένδια τη χάραξη της γραμμής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ώστε να γίνεται με ξεκάθαρες θέσεις εντός και εκτός Βουλής.

Οι βιαστικοί χειρισμοί από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Γ. Βρούτση στο θέμα των εγκαινίων του αεροδρομίου της Πάρου από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προκάλεσαν νέα κύματα γκρίνιας μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Και οι δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά εστίασαν τις καταγγελίες τους στα εγκαίνια και όχι στο έργο καθεαυτό που είχε ξεκινήσει το 2000 και μπήκε στην τελική φάση ολοκλήρωσης το 2011, όπως σημειώνουν συνάδελφοί τους.

Η Ν.Δ. δεν κατάφερε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη δική της συμβολή, καθώς όλη η φασαρία εστιάστηκε στο μέγεθος του κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο τελικά ήταν ολιγομελές.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: