H Μέρκελ έφερε εις πέρας την αποστολή της, οι εθνικιστές της πΓΔΜ έκαναν όχι ένα αλλά δύο βήματα πίσω απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, και ο Ζόραν Ζάεφ δίνει πλέον με ενισχυμένες πιθανότητες την μάχη...
υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO να εισηγηθεί στους ψηφοφόρους του ψήφο κατά συνείδηση θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους εν δυνάμει καταλυτικός παράγοντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λειτουργήσουν παράπλευρες και υπόγειες γραμμές που θα κατευθύνουν τους πολίτες στην αποχή.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν και τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών στους κόλπους των εθνικιστών, με την σκληρή πτέρυγα του κόμματος να τάσσεται υπέρ της αποχής – η οποία, εάν έχει μαζική μορφή, μπορεί να απονομιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – και την πιο μετριοπαθή και πιο φιλοευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίζει ότι το ονοματολογικό και η ένταξη της πΓΔΜ στις βορειοατλαντικές δομές πρέπει να κριθεί από τον λαό.
Το γεγονός ότι, επισήμως τουλάχιστον, επικράτησε η δεύτερη τάση δίνει αυξημένα όπλα στο στρατόπεδο του «ναι». Και με αυτό το δεδομένο, το πολιτικό ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζει πλέον και στα σενάρια και τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.
Σε αυτά τα σενάρια, μια ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα θεωρείται δεδομένο πως θα οδηγήσει τον Ζόραν Ζάεφ, λιγότερο ή περισσότερο εύκολα, και στην εξασφάλιση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, δε, είναι πως σ’ αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θα επιχειρήσει να επιταχύνει την όλη διαδικασία, επιταχύνοντας ενδεχομένως και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η κατεύθυνση όμως που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις θόλωσε ακόμη περισσότερο μετά την νέα παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου – μια παρέμβαση, με την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να υπεψηφίσει την συμφωνία για το Μακεδονικό όταν αυτή έρθει στην Βουλή και είπε ότι, τότε, θα προτείνει στον πρωθυπουργό τρεις εναλλακτικές: Είτε να γίνει δημοψήφισμα, είτε εκλογές, είτε να παραπεμφθεί η συμφωνία προς κύρωση μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δείχνουν ότι οι αυτές οι εκδοχές δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς του Μαξίμου και δεν ανταποκρίνονται και στην κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού η οποία είναι να κλείσει οριστικά, χωρίς υπεκφυγές και τακτικισμούς, την ανοιχτή διπλωματική πληγή του Μακεδονικού. Επιπροσθέτως, δε, και με δεδομένο και το δύσκολο κλίμα στην βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.
Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις στο Μαξίμου, στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και ολοκληρώσει την συνταγματική αναθεώρηση, να επιταχυνθούν και οι εγχώριες διαδικασίες και να έρθει η συμφωνία στην Βουλή το ταχύτερο δυνατό και σε ικανό χρόνο πριν από τις εκλογές. Εκεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι υπάρχει ήδη διασφαλισμένη πλειοψηφία για την υπερψήφισή της – πλειοψηφία, μάλιστα, την οποία ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν στους 153 βουλευτές, συμπεριλαμβάνοντας και δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Επί του παρόντος ωστόσο, η επίσημη γραμμή είναι εκείνη της αναμονής. Και τούτο όχι μόνον διότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ αλλά και γιατί οι θέσεις Καμμένου διευκολύνουν επί του παρόντος την κυβέρνηση και εντείνουν την πίεση προς την ΝΔ.
Οι δύο, δε, από τις προτάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, η προσφυγή στις κάλπες με ανοιχτό το Μακεδονικό ή η παραπομπή του θέματος στην επόμενη κυβέρνηση θέτουν ντε φάκτο την ηγεσία της ΝΔ ενώπιον του ερωτήματος τι θα πράξει εάν κερδίσει τις εκλογές και πάρει στα χέρια της «ανοιχτή» την συμφωνία των Πρεσπών. Θα την κυρώσει ή θα την ακυρώσει; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα τεθεί έντονα και πιεστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από την συνέντευξη που θα δώσει την Κυριακή στην ΔΕΘ…
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου