Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Εκλεισε στο 5,5% η ψαλίδα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ


Στις 5,5 μονάδες καταγράφει την ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφ.Συν.», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις...
εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19%, ενώ ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της Prorata, η οποία βέβαια πραγματοποιήθηκε με διαφορετική μεθοδολογία και μετρούσε ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κομμάτων, η διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εντοπιζόταν στις 8 μονάδες.

Στην τρίτη θέση καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, η ναζιστική οργάνωση στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%.

Με ποσοστό κάτω του 3% καταγράφονται το Ποτάμι (2%), η Ενωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (1%), ενώ στο 1,5% καταγράφονται η ΛΑ.Ε. και η Ελληνική Λύση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδεικνύεται κομβική, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, πιστεύοντας σε ποσοστό 74% ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο καταγράφεται μια ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν.



Ειδικά για το φλέγον ζήτημα των ημερών, αυτό της μη περικοπής των συντάξεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την ακύρωση του μέτρου απαραίτητη, εκτιμώντας την σε κλίμακα 1-5 ως απολύτως σημαντική κατά 68%. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι αν πράγματι θα ακυρωθεί.



Σε αυτό το προεκλογικό κλίμα λοιπόν, καταγράφεται ότι το 58% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους 6 μήνες, έναντι 38% που απαντά αρνητικά. Από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν Ν.Δ. το 85% θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 66% απαντά αρνητικά στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές.



Στιγμιαία ελπίδα και φόβος ματαίωσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Πώς αντιδρά απέναντί σου ένας ψηφοφόρος που συμφωνεί σχεδόν με όλα όσα λες, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορείς να τα υλοποιήσεις; Είναι το ερώτημα που προφανώς ταλανίζει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζοντας τα ευρήματα μιας έρευνας που αποτυπώνει μεν υψηλά ποσοστά συμφωνίας με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παράλληλα όμως με υψηλά ποσοστά δυσπιστίας για την πιθανότητα αυτές οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιθανότητα υλοποίησης μέτρων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, κρίνεται έως πολύ χαμηλή ακόμη και από το 45%-50% των ψηφοφόρων εκείνων που δηλώνουν υψηλή πιθανότητα ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ακόμη περισσότερους (60%) από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αρέσουν, αλλά δεν είναι πειστικές. Πώς θα ισορροπήσει η ζυγαριά μεταξύ στιγμιαίας ελπίδας και φόβου ματαίωσης στην κάλπη;

Η πρώτη μέτρηση της διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου καταγράφει ισχυρά ποσοστά ελπίδας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, η συσπείρωση των οποίων είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν των μετρήσεων των αρχών του καλοκαιριού με συνέπεια η διαφορά στα επίπεδα δυνητικής εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται ελαφρώς. Είναι μια ακόμη «καλή στιγμή» του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη αυτής που αποτυπώθηκε σε μετρήσεις δυνητικής εκλογικής επιρροής του Ιανουαρίου 2017 και 2018, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση διανομής του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» στα τέλη των δύο τελευταίων ετών.

Η προοπτική βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών δημιουργεί ελπίδα, η οποία και ανακόπτει τις διαρροές προς άλλα κόμματα. Ομως δημιουργεί και προσδοκίες, η διάψευση των οποίων αποτελεί τον κρυμμένο κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ματαίωση θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξόδου από την επιλογή του 2015, όχι κατ’ ανάγκην προς τη Ν.Δ. που δείχνει αδύναμη να προσεγγίσει περαιτέρω ψηφοφόρους, αλλά προς κόμματα του Κέντρου που δείχνουν να αποκτούν εκ νέου μια δυναμική και, κυρίως, προς την αποχή από την εκλογική διαδικασία.


Γιάννης Μπασκάκης

* Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επιστημονικός Διευθυντής Prorata

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ                                  
ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την από κοινού κατανομή των μεταβλητών φύλο και ηλικία. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 11-12 Σεπτεμβρίου 2018. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 2 επόπτες και 32 ερευνητές

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: