Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Αθήνα και Σκόπια τολμούν

Οι δύο δήμαρχοι μιλούν για το μέλλον των πόλεών τους
Δύο πρωτεύουσες τολμούν και προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά από τα κράτη τους. Αθήνα και Σκόπια έδωσαν χθες και επισήμως τα χέρια, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με την υπογραφή του...
μεταξύ τους Συμφώνου Συνεργασίας από τους δημάρχους Γ. Καμίνη και Π. Σιλέγκοφ.

Ενα Σύμφωνο με ισχυρό συμβολισμό, που στη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο ορθολογισμός μπορεί να επικρατήσει των στερεοτύπων εφόσον ο στόχος είναι η αμοιβαία πρόοδος.

Ο σεισμός του 1963

Ο Γ. Καμίνης στον τάφο του Γιώργου Ζορμπά
Ο Γ. Καμίνης στον τάφο του Γιώργου Ζορμπά

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, επιδιώκοντας από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, η πρόοδος περνάει δίπλα μας, δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Καμίνη, με τον ομόλογό του κ. Σιλέγκοφ να εστιάζει στο ότι οι δύο πόλεις έχουν μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας που τους ενώνει παρά που τους χωρίζει, θυμίζοντας την ελληνική συνδρομή στην περίπτωση του σεισμού το 1963.

Η σημασία που έδωσε η γειτονική χώρα στην επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων αποτυπώνεται στην πρόσκληση για συνάντηση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ (η συνάντηση εξελισσόταν τις ώρες που γραφόταν το ρεπορτάζ).

Το κλίμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, όπου υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας των πρωτευουσών, ήταν αναμφισβήτητα θερμό, όπως και στην πρώτη συνάντηση των δύο δημάρχων, τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Τότε τέθηκαν οι βάσεις γι’ αυτό που από χθες αποτελεί γεγονός.

Οι δύο πόλεις συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για μια σειρά αξόνων.

Μεταξύ άλλων: ζητήματα διοίκησης, αστική ανάπτυξη, ανθεκτικότητα των πόλεων, προστασία του περιβάλλοντος, πολιτισμός, τουρισμός, καινοτομία και ψηφιακή αναβάθμιση.

Τα 39 γλυπτά

Επάνω: Τα αγάλματα που ξηλώνονται, όπως του έφιππου Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη των Σκοπίων. Κάτω: Βομβιστές της Θεσσαλονίκης. Γλυπτό για τους «Γκεμιτζήδες», αναρχική επαναστατική ομάδα των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
 Επάνω: Τα αγάλματα που ξηλώνονται, όπως του έφιππου Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη των Σκοπίων. Κάτω: Βομβιστές της Θεσσαλονίκης. Γλυπτό για τους «Γκεμιτζήδες», αναρχική επαναστατική ομάδα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. | 

Περαιτέρω, το Σύμφωνο προβλέπει την από κοινού συνεργασία των δύο πρωτευουσών εντός του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πόλεων, όπως και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Εσπασε», έτσι, από χθες ένας ιδιότυπος αποκλεισμός της πόλης των Σκοπίων.

Ολα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή των Σκοπίων ετοιμάζεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, αποσύροντας αγάλματα που τοποθετήθηκαν στην περίοδο Γκρούεφσκι.

Ο λόγος για τα 39 γλυπτά και πλήθος άλλα μνημεία που δίνουν στην πρωτεύουσα της γειτονικής πόλης ένα προφίλ αρχαϊκής «γλυπτοθήκης».

Τόσα πολλά «που έχω αρνηθεί να τα μετρήσω», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Σιλέγκοφ στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή του Συμφώνου.

Πρόκειται για έργα τα οποία κόστισαν 700 εκατ. ευρώ (ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ) και «έκλεψαν το μέλλον της πόλης», σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπίων, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι στα έργα αυτά υπεισέρχονται εγκληματικές υποθέσεις.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κατηγορήσει την -προηγούμενη- κυβέρνηση Γκρούεφσκι για αδιαφανή χρηματοδότηση των έργων αυτών. Ας σημειωθεί ότι οι συζητήσεις στην πρωτεύουσα τις γειτονικής χώρας καταλήγουν σε εκτιμήσεις ότι... έρχονται αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό πάντως που εκτιμούν πολλοί γνώστες του θέματος είναι ότι η συντήρηση έργων και κτιριακών υποδομών της εποχής Γκρούεφκσι θα καταλήξει πιο κοστοβόρα από την ανέγερση νέων κτιρίων.

Οι πρωτοβουλίες
Η αρχή έχει γίνει με την απόσυρση του αγάλματος του Andon Lazov Janev (γνωστός και ως Kjoseto, δηλαδή καραφλός, πρόσωπο που δεν αφορά τις αντιπαραθέσεις με την ελληνική πλευρά).

Μας περιγράφηκε ως ένας εκτελεστής του VMRO, ως ένα εγκληματικό στοιχείο του οποίου το άγαλμα επελέγη να στηθεί μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο!

Σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές που θα επιλέξει για την πόλη του ο κ. Σιλέγκοφ; Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η πόλη να επιστρέψει στην αρχική της μορφή.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος εξωστρεφής πολιτικός επέλεξε για μότο του τη φράση «προτιμώ να συζητώ για το μέλλον των παιδιών μας από το να μιλώ για το παρελθόν των προγόνων μου» -την οποία επανέλαβε χθες, απαντώντας σε δημοσιογράφο-, καινοτόμες και προοδευτικές πρωτοβουλίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: