Tο μίγμα του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους και της μορφής που θα έχει η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι το βασικό πεδίο στο οποίο...
θα δοθεί η μάχη των επόμενων εβδομάδων για την τελική συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο.
Επί των δεδομένων και των «στρατοπέδων» αυτης της μαχης η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά μετα το Eurogroup της Σόφιας και την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, η τελική έκβαση όπως παραμένει ακόμη άδηλη και έχει κρίσιμες ανοιχτές παραμέτρους.
Για την Αθήνα, και όπως τονίζουν με ένταση κυβερνητικές πηγές, εκείνο που έχει «κλειδώσει» ήδη είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, άρα δεν τίθεται και κανένα ζήτημα «υπέρ - ενισχυμένης εποπτείας» από τους δανειστές. Τα μηνύματα Γιούνκερ θεωρούνται απολύτως σαφή επ´ αυτού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του στην Αθήνα δείχνει πως θέμα πιστοληπτικής γραμμής δεν τίθεται ούτε από το Βερολίνο. Το τελευταίο, άλλωστε, που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση Μέρκελ θα ήταν να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει μια νέα συμφωνία πιθανής χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Αντιθέτως, και παρά την επίσης καθαρή θέση Γιούνκερ για επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα», εκείνο που δεν έχει κλειδώσει είναι ότι η εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος θα κινείται αυστηρά στο συμβατικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ήτοι στις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις.
Εδώ τόσο οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και οι πληροφορίες από την συνεδρίαση του Eurogroup δείχνουν ότι το Βερολίνο επιμένει να συνδέει οποιαδήποτε απόφαση για ελάφρυνση του χρέους με μια ενισχυμένη μορφή εποπτείας. Στην πράξη, επιμένει στην ρήτορα αιρεσιμότητας - δηλαδή, σε ένα μοντέλο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα καλείται να υλοποιεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, θα ελέγχεται γι αυτές και μόνον εάν τις εκπληρώνει θα τίθενται, σταδιακά, σε εφαρμογή τα μέτρα ρύθμισης του χρέους.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, τότε η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από αυτήν που εφαρμόζουμε σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Κλαους Ρεγκλινγκ, ενώ τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜερ.
«Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο κ.ΛεΜερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γερμανό ομόλογο του Ολαφ Σολτς χθες, μετά την συνεδρίαση του Ecofin.
Σκιαγραφωντας, δε, και τον πυρήνα της διαφωνίας πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν και το ΔΝΤ θεωρούν πως μια λύση για το χρέος με «αιρεσιμοπτητα» και ενισχυμένη εποπτεία δεν θα έδινε στις αγορές ακριβώς αυτό το σήμα αξιοπιστίας που απαιτείται για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Στην άλλη πλευρά η Γερμανία θεωρεί αυτό το μοντέλο αναγκαίο για να διασφαλιστεί η μη αναστρεψιμότητα των μεταρρυθμιίσεων.
Ο τελικός συμβιβασμός θα εξαρτηθεί από το βάθος των μέτρων για το χρέος, την συμφωνία για τα προβλεπόμενα πλεονάσματα και τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο προγραμμα.
Με τα εως τώρα δεδομένα, η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών θεωρεί ότι παραμενει απολύτως μαχητή η συμβατική (εντός του συνήθους ευρωπαϊκού πλαισίου ) εποπτεία και πως παρά τα, εκατερωθεν συμβιβαστικά μηνύματα, ακόμη δεν έχει κριθεί η πλήρης εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στο προγραμμα.
Στους πιο συγκρατημενους του κυβερνητικού στρατοπέδου φέρεται να βρίσκεται ο υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδης Τσσκσλωτος ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, βλέπει ως πιθανή μια «ελαφρώς ενισχυμένη» εποπτεία και θεωρεί πως στην παρούσα φάση η εμπλοκή του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι υποστηρικτική για την υπόθεση του χρέους.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου