Στη Σόφια της γειτονικής Βουλγαρίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Eurogroup το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Προσερχόμενος στη...
σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, επισήμανε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Είπε επίσης ότι το Eurogroup αναμένει από τον Ευκλ. Τσακαλώτο να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο θα θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης καθώς είναι πολύ σημαντικό η χώρα να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν.
Ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Στίγμα
Το στίγμα που χαρακτηρίζει το εν λόγω σχέδιο το έδωσε χθες για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πρόκειται για «ένα νέο, ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο», του οποίου πυλώνας είναι «το ανθρώπινο κεφάλαιο: οι συνθήκες εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ο καίριος ρόλος του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς, τεχνολογικά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας».
Η ελληνική πλευρά, παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς για το πόσο αξιόπιστο είναι και κατ' επέκταση θα πρέπει να προσελκύσει στην αγορά επενδυτές, τη βοήθεια των οποίων έχει μεγάλη ανάγκη μετά τη λήξη του προγράμματος.
Γερμανικά δημοσιεύματα χθες επιχείρησαν να αναλύσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup.
H οικονομική επιθεώρηση «Χάντελσμπλατ» εκτιμά ότι ο κ. Σολτς δεν πρόκειται να μεταβάλει ριζικά τη γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Η δεξιά εφημερίδα «Ντι Βελτ» άφηνε να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ενώ, τέλος, η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ανέφερε πως «εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου