Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πολιτικός φαρισαϊσμός

Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος
Θα βρέξει πορίσματα αύριο (Πέμπτη) στη Βουλή. Η υπόθεση της Novartis, που όλοι αναγνωρίζουν ως μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας, σύμφωνα με...
το πόρισμα της πλειοψηφίας αφήνεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα αναλάβουν το βάρος της προανάκρισης και της διερεύνησης κάθε πτυχής του σκανδάλου, για να ακολουθήσει η κύρια ανάκριση, το βούλευμα και, τέλος, να δοθεί ο λόγος στους φυσικούς δικαστές στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με προφάσεις και νομικές ακροβασίες, αρνήθηκαν τη μοναδική καθαρή λύση για την πλήρη διερεύνηση.

Ξεκίνησαν με απειλές και ισχυρισμούς περί σκευωρίας, για να καταλήξουν στο ότι η Βουλή όφειλε να εξετάσει στην ουσία της τη δικογραφία που αφορούσε τα πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που όχι μόνο θα καθυστερούσε τη Δικαιοσύνη, αλλά τελικά -όπως συνήθως- θα κατέληγε πιθανότατα και στην παραγραφή των αδικημάτων.

Τα ίδια πρόσωπα που δημοσίως στο παρελθόν υποστήριζαν την αναγκαιότητα να εφαρμόζεται με την πλέον στενή ερμηνεία του ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, τώρα ξιφουλκούν για την πιο διευρυμένη χρήση και ερμηνεία τους.

Για ποιο λόγο άραγε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος αντικρούει τα ίδια τα λόγια του; Για ποιο λόγο κάνει το ίδιο ο Ανδρέας Λοβέρδος;

Για ποιο λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, υποστηρίζουν τόσο φανατικά τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη βολική θαλπωρή της Βουλής;

Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνονται και από τους πολίτες, που βλέπουν πάντα τους πολιτικούς στο απυρόβλητο και πάντως μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.

Οπως εύστοχα είχε παρατηρήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανύποπτο χρόνο: «Είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνη την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, η οποία περιορίζει στο έπακρο το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των κάθε είδους πολιτικών προσώπων.

Γιατί αν συμβεί το αντίθετο, θα δικαιωθούν, δυστυχώς, οι ποικιλώνυμοι υπέρμαχοι του πολιτικού φαρισαϊσμού, οι οποίοι στο όνομα της δημοκρατίας κατά καιρούς απεργάζονται, εκουσίως ή ακουσίως, την κατάρρευσή της».

Αυτό ακριβώς έκανε η πλειοψηφία της προανακριτικής για το σκάνδαλο Novartis.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: