Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Τα μηνύματα Γιούνκερ και Τσίπρα σε ΔΝΤ και Βερολίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα μηνύματα Γιούνκερ και Τσίπρα σε ΔΝΤ και Βερολίνο
Tα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως – έως ασυνήθιστα – καθαρά, και το ίδιο ισχύει και για τους αποδέκτες τους. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «κοίταξε», από αθηναϊκού εδάφους, πρωτίστως προς την...
Γερμανία και τον σκληρό βορειοευρωπαϊκό άξονα των δανειστών, κι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε εμφανώς στο ΔΝΤ. Και αμφότεροι έδειξαν το επιθυμητό τρίπτυχο για το τέλος του Μνημονίου και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα: Καθαρή έξοδος – για την ακρίβεια «η πλέον καθαρή έξοδος», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν -, ρύθμιση του χρέους, και λιγότερη λιτότητα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, εκείνο της «καθαρότητας» της εξόδου, ο Ζαν Κλον Γιούνκερ βγήκε ευθέως απέναντι σε όσους – εκτός και εντός Ελλάδας – προδικάζουν, σιωπηρή ή μη, παράταση των Μνημονίων και ασφυκτική εποπτεία: «Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας», είπε, προσδιορίζοντας και τη μορφή της μεταμμνημονιακής εποπτείας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «κανονικότητας»: «Το τέλος του προγράμματος», τόνισε, «σηματοδοτεί μια νέα εποχή με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην ευρωζώνη».

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή

Εξίσου σαφής ήταν και ως προς το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής, με μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να συνιστά και απάντηση στους επιφυλλακτικούς τραπεζίτες της Φραγκφούρτης αλλά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα: «Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή», δήλωσε.

Στο θέμα του χρέους, αφού έθεσε ως προϋπόθεση – κι αυτό ήταν το μήνυμά του προς την Αθήνα και τον παρόντα Αλέξη Τσίπρα – την ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στράφηκε εμφανώς προς την πλευρά της Γερμανίας:  Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είπε από το βήμα της Βουλής, επιλέγοντας την λατινική φράση που είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα και ο έλληνας πρωθυπουργός. Λίγο νωρίτερα, δε, στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, είχε δώσει και το πλήρες στίγμα της θέσης της Κομισιόν λέγοντας: «Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει».


Ως προς τους όρους, τώρα, αυτής της ελάφρυνσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτίμησε να είναι φειδωλός, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις του – μια επιλογή που, κατά τις πληροφορίες έχει να κάνει με την ανοιχτή ακόμη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και με τις επιχειρούμενες πολιτικές ισορροπίες. Εξίσου φειδωλός ήταν και στο ερώτημα για το πόσο αναγκαία είναι η εφαρμογή των μέτρων του 2019-2020, με δεδομένη την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας: «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής και της άκαμπτης λιτότητας», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, με τον έλληνα πρωθυπουργό να αναλαμβάνει εδώ να στείλει το δικό του μήνυμα προς το ΔΝΤ.

Το μήνυμα Τσίπρα για συντάξεις – φοροελαφρύνσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, με βασικό επιχείρημα τα υπερπλεονάσματα έδειξε ευθέως αφ’ ενός ότι δεν θεωρεί αναγκαία την μείωση των συντάξεων το 2019 και, αφ ετέρου ότι υπάρχουν περιθώρια για φοροελαφρύνσεις αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι το εφετινό υπερπλεόνασμα «προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και το 2019» θεωρείται έμμεση αλλα σαφής αναφορά στις συντάξεις. “Aυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι, όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, ενδεχομένως, να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος και στις κατ’ επανάληψη λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ υπέδειξε την ανάγκη για φοροελαφρύνσεις:

«Όταν έχεις δύο και τρεις φορές πάνω από τους στόχους αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ήταν υπερβολικοί. Και σημαίνει ότι τώρα με νηφαλιότητα, όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά  πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη».

Η δήλωση Τσακαλώτου στους FT

Το εν λόγω πλαίσιο των κοινών δηλώσεων Τσίπρα και Γιούνκερ διαμορφώνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, και την γραμμή που θα ακολουθήσουν συντονισμένα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση η Αθήνα και η Κομισιόν. Σ’ αυτήν τη γραμμή προστίθεται και το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο στο Eurogroup και τη σημασία του οποίου επεσήμανε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στους Financial Times.

Στις ίδιες αυτές δηλώσεις, πάντως, καταγράφεται και μια επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την μεταμνημονιακή εποπτεία που απέχει κατα τι από την ευρωπαϊκή «κανονικότητα», ήτοι η δήλωσή του ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια. «Είναι πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στους Financial Times.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: