Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί Τσίπρα και Μητσοτάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι εκλογικοί σχεδιασμοί Τσίπρα και Μητσοτάκη
Για την κυβέρνηση το ιδανικό εκλογικό σενάριο είναι «κλειδωμένο»: Διπλές κάλπες, εθνικές και αυτοδιοικητικές, το φθινόπωρο του 2019, και μάλιστα με δεδομένη ήδη και την ημερομηνία, την...
13η Οκτωβρίου.

Είναι το σενάριο που έδειξε καθαρά χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που συζητήθηκε επίσης με αρκετούς υποστηρικτές στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμμστειας του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο φέρεται να προκρίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Οι εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία και πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, και η ώρα τους είναι με τη συμπλήρωση της τετραετίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί ισχυρό ενδεχόμενο η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου του 2019.


Πρόκειται για ένα μήνυμα που δεν στοχεύει μόνον στο να φρενάρει την διαρκή εκλογολογία της ΝΔ, αλλά εκπορεύεται από συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό και στηρίζεται σε τρεις λόγους:


  • Ο πρώτος είναι η πλειοψηφική εκτίμηση εντός κυβέρνησης ότι απαιτείται χρόνος για να ωριμάσει το κοινωνικό και πολιτικό αντίκρυσμα της εξόδου από το Μνημόνιο -ήτοι, για να υπάρξουν απτά οφέλη για την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων. Ως εκ τούτου, η ασφαλέστερη επιλογή είναι η εξάντληση της τετραετίας.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι πως η κυβέρνηση βλέπει κινήσεις και περιθώρια δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος που θα «εμφανιστεί» στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα πιέσει και θα αποσυσπειρώσει την ΝΔ με συνέπειες και στις εθνικές κάλπες που θα ακολουθήσουν.
  • Το τρίτο κριτήριο των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι οι πιθανές συνεργασίας «από τη βάση» με το Κινηνα Αλλαγής. Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με απλή αναλογική διευκολύνει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με στήριξη υποψηφίων της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μπορεί «να αποτελέσει και το προκριμα και την αφετηρία της προοδευτικής διακυβέρνησης».


Γιατί επιμένει η ΝΔ στο φθινόπωρο του 2018

Οι παράμετροι αυτοί συνυπολογίζονται και στην ΝΔ, εκεί όμως οι εκτιμήσεις  δεν είναι ίδιες. Κατά τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσιπρας έχει καταλήξει στον χρόνο των εκλογών, ενώ η κρατούσα άποψη στην Πειραιώς είναι πως στην κυβέρνηση έχουν υποεκτιμηθεί οι συνέπειες των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ αποτελεί πεποίθηση πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για «πάγωμα» ή μετάθεση των ψηφισμένων μέτρων δεν πρόκειται να αποδώσουν. Θεωρείται επίσης πως οι δανειστές πολύ δύσκολα θα αφήσουν χώρο και για θετικά αντίμετρα που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το πολιτικό κόστος της μείωσης των συντάξεων.


Ως βασικό επιχείρημα επ αυτού επικαλούνται την μνημονιακή απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% από εφέτος και για την επόμενη τριετία, «το οποίο, μετά την εξάντληση κάθε δυνατότητας υπερφορολόγησης, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από περικοπές δαπανών», όπως λέει χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος.

Με αυτό το σκεπτικό στη ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν πιθανό έναν «εκλογικό αιφνιδιασμό» από τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο φθινόπωρο του 2019. Και, παράλληλα, θα συνεχίσουν να πιέζουν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση για δυο λόγους: Αφ ενοπς γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί επι μακρόν η υψηλή συσπείρωση της ΝΔ και, αφ ετέρου γιατί θέλουν ακριβώς να προλάβουν οποιαδήποτε οργανωμένη κίνηση δημιουργίας νέου κόμματος είτε εκ δεξιών, είτε εκ κεντροδεξιών της Νέας Δημοκρατίας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: