Καμία χώρα του πολιτισμένου κόσμου δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την παραμικρή συζήτηση του θέματος της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους όρους που...
το έθεσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος για πρώτη φορά παραδέχτηκε ανοικτά ότι οι δύο Ελληνες κρατούνται στη χώρα του όχι επειδή διέπραξαν σοβαρό αδίκημα, αλλά ως εργαλείο πίεσης, ώστε να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να του παραδώσει τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Παραδέχτηκε, ουσιαστικά, ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται παράνομα στη γείτονα και μάλιστα με όρους ομηρείας για ανταλλαγή. Παραδέχτηκε επίσης έμμεσα ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου. «Επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά αν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη της χώρας του με τόσο καταλυτικό τρόπο καθορίζοντας τις αποφάσεις της, τότε είναι σαφές πως αυτή η Δικαιοσύνη δεν έχει καμία ανεξαρτησία. Δυστυχώς γι' αυτόν, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τους ίδιους όρους.
Ο Ερντογάν δικαίωσε (άθελά του;) την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων να μην εκδώσουν τους οκτώ στη γείτονα με το σκεπτικό ότι δεν λειτουργεί ως κράτος δικαίου και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.
Αν ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη της χώρας του, είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί να καταδικάσει τους οκτώ συμπατριώτες του, επίσης με σχετική παρέμβαση στα τουρκικά δικαστήρια.
Ο Τούρκος πρόεδρος, αν και τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και είπε πολλά σωστά πράγματα, χρησιμοποιώντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς ως ομήρους προς ανταλλαγή παραδέχτηκε με κυνικότατο τρόπο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε καιρό ειρήνης και μεταχειρίζεται απέναντι στην Ελλάδα τη σκληρότερη και απεχθέστερη πολεμική πρακτική.
Δεν γνωρίζουμε αν όλο αυτό εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία του ή σε μια γενικότερη στρατηγική έντασης και υποκρισίας. Είναι όμως βέβαιο πως με τα λεγόμενά του ενισχύει τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Ελλάδας απέναντί του.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου