Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Διαστημικές» αναταράξεις

Σ.Μ. Κριμιζής και Νίκος Παππάς
Με μια τρισέλιδη ανοικτή επιστολή και αφήνοντας αιχμές εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα παραιτήθηκε ο...
Σ.Μ. Κριμιζής (Ακαδημαϊκός Επίτιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της ΝΑSΑ, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ) από πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

«Φαίνεται πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός» σημειώνει στην επιστολή του τονίζοντας ότι δυστυχώς πολύ σύντομα του έγινε σαφές πως ο κ. Μαγκλάρας «έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του “Τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα».

Κάνει λόγο για υπουργικές αποφάσεις που πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, «προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακρυά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία».

Η πιο δυσάρεστη έκπληξη, συμπληρώνει, ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκατ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους.

Με νόημα μάλιστα καταλήγει: «Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”...»

Από τη ΓΓΤΤ πάντως άφηναν να εννοηθεί ότι ο ΕΛΔΟ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει αφού μέσα σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες δεν έχουν γίνει βασικές κινήσεις όπως π.χ. να αποκτήσει ΑΦΜ. Στην ανακοίνωσή του πάντως ο Ν. Παππάς προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους αφήνοντας βέβαια και τις δικές του αιχμές:

«Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή για τη σύντομη παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

»Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος.

»Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.

»Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ αναλαμβάνει ο Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, διευθύνων σύμβουλος του Hellas Sat και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών ενώ στο ΔΣ θα μετέχει πλέον και ο Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, τέως τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη ΝΔ που έκανε λόγο για «κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά». Στην ανακοίνωσή της η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου τονίζει ότι ο κ. Κριμιζής «όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι οι καταγγελίες του κ. Κριμιζή «για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια “ελέγχου” έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους, δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους. Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή “follow the money”, λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;»

Ο Ν. Παππάς ανταπάντησε άμεσα στα δύο κόμματα επισημαίνοντας:

«Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής -από μέρους τους- για το Διάστημα. Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων. Δηλώνουμε περήφανοι για το πρόγραμμα ανάπτυξης μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια, πρόγραμμα στο οποίο προχωρά για πρώτη φορά η Ελλάδα. Τους καλούμε να σοβαρευτούν. Να μην εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία είναι στρατευμένη στην εθνική προσπάθεια για την υλοποίηση μιας αξιόπιστης και πλήρους πολιτικής για το Διάστημα».

Με τον δικό του τρόπο σχολίασε την κατάσταση ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού. Σε ανάρτησή του στο twitter σημείωνε:«Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό. Αυτές οι θέσεις ανήκουν - και ανήκαν πάντα - σε συγγενείς & κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: