Η Ελλάδα επιχείρησε απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με το λιγότερο δυνατό κόστος. Οι σχετικές εισηγήσεις από...
τα Γενικά Επιτελεία είχαν γίνει από καιρό. Αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στο Πολεμικό Ναυτικό. Κατόπιν εξετάστηκε ενδελεχώς τι χρειάζεται η Ελλάδα για να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ικανότητά μας στο Αιγαίο.
Ακολούθησε η συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν, για να οριστικοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή, ύστερα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα κάθε άλλο παρά φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, και ανακοινώνει επίσημα ότι η χώρα θα πάρει με χρονομίσθωση δύο γαλλικές φρεγάτες. Καθαρά και κατανοητά.
Προφανώς, ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι ο άνθρωπος και κυρίως ο πολιτικός που θα έβγαινε και θα δήλωνε κάτι τέτοιο δημοσίως με δική του πρωτοβουλία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά. Το ίδιο και η γαλλική πρεσβεία. Δύο μέρες αργότερα μια δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας αλλάζει τα δεδομένα. Οι Γάλλοι κάνουν πίσω, δεν νοικιάζουν τις φρεγάτες.
Τα σενάρια φουντώνουν, δίνουν και παίρνουν. Θα περάσουν τέσσερις μέρες από την αρχική δήλωση Κουβέλη για να μιλήσει τελικά η κυβέρνηση για «διερευνητικές επαφές» και όχι για συμφωνία. Στη συνέχεια μάθαμε, από κυβερνητικά χείλη πάντα, πως άλλο πράγμα εννοούσε ο αναπληρωτής υπουργός. Τέλος, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος, έχοντας στο πλευρό του τον Φώτη Κουβέλη, προχωρά παραπέρα και ανακοινώνει την... αναβάθμιση των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπονται οι σπατάλες άλλων εποχών. Τα κουκιά, λοιπόν, είναι μετρημένα. Η Ελλάδα ήθελε, η Γαλλία το ίδιο. Αλλά, όπως φαίνεται, λογάριασαν και οι δύο χωρίς τον... ξενοδόχο, που είναι η Γερμανία.
Τι κι αν τα χρήματα αποπληρωμής για τις φρεγάτες θα προέρχονταν από τα ελληνικά ομόλογα, τα υπερκέρδη των οποίων οφείλουν να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι -μεταξύ τους Γαλλία και Γερμανία- στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο να κερδίσουν οι Γάλλοι και όχι οι Γερμανοί, σκέφτηκε το Βερολίνο, το οποίο είχε εμποδίσει στο παρελθόν άλλες δύο φορές παρόμοιες αγορές, με κυβερνήσεις τότε Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου