Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία;

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία;
O διευθυντής έκδοσης του ενημερωτικού site Arti Gercek και εκτελεστικός διευθυντής του ενημερωτικού καναλιού Arti TV, Τσελάλ Μπασλαντζίκ, έγραψε μια σειρά από άρθρα έχοντας...
περάσει δέκα μέρες στα ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα στην Λέρο:

«Το ερώτημα που έκαναν οι κάτοικοι του νησιού τον περασμένο χρόνο ήταν: "Μπορεί ο Ερντογάν θα επιτεθεί στην Ελλάδα;" Φέτος, οι ίδιοι κάτοικοι είχαν απλά αλλάξει την σύνταξη: "Πότε θα επιτεθεί στην Ελλάδα ο Ερντογάν;" Οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι, καθώς ξέρουν ότι ο τουρισμός είναι η βασική τους πηγή εσόδων και εάν ο Ερντογάν κάνει έστω και μια μικρή απόβαση, για παράδειγμα στα Ίμια, οι τουρίστες δεν θα έρθουν στην περιοχή», γράφει.

Τα τουρκικά ΜΜΕ και η κοινή γνώμη δεν μιλούν πολύ, ή σε κάθε περίπτωση όχι τόσο όσο τα ελληνικά, για αυτή την ένταση. Είναι απασχολημένα κυρίως με τις μικρές κινήσεις των πολιτικών που προετοιμάζονται για τις γενικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα έχουν συζητηθεί στις παρέες των δημοσιογράφων και των διανοούμενων στην Κωνσταντινούπολη:


  1. Ο Ερντογάν έχοντας χάσει στις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 είχε οργανώσει μεγάλες εκκαθαρίσεις σε κουρδικές πόλεις υπό το όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά στην πράξη ο σκοπός ήταν να σχηματίσει έναν εθνικιστικό και αντικουρδικό συνασπισμό ώστε να ενισχύσει την θέση του.
  2. Ο Ερντογάν προετοιμαζόμενος για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2019, εισέβαλλε στην βόρεια Συρία ενάντια στην κουρδική πόλη Αφρίν. Ο σκοπός και πάλι ήταν να ενισχύσει τις αντικουρδικές του θέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κύριος του Παλατιού απέτυχε σε αυτές τις δυο επιχειρήσεις. Στο εξής η πλειονότητα των Κούρδων αποκλείεται να ψηφίσει τον Ερντογάν και η εκστρατεία στην Αφρίν της Συρίας δεν έχει αυξήσει την εκλογική του βάση.

Συνοπτικά, ούτε μια βίαιη καταστολή στο εσωτερικό ούτε μια εκστρατεία στο εξωτερικό, δεν είναι νικηφόρες μέθοδοι παραμονής στην εξουσία. 


Όμως, πάντα απρόβλεπτος, πάντα ανίκανος να βρει λύσεις στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, ο Ερντογάν μπορεί να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την θέση του. Διαφορετικά διακινδυνεύει να δικαστεί σε κάποιο δικαστήριο της Τουρκίας αν όχι σε κάποιο ποινικό δικαστήριο στο εξωτερικό.

Φυσικά η πιθανότητα μιας επίθεσης σε ένα γείτονα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φαντάζει αρκετά μικρή. Η Κύπρος μπορεί να είναι ένας άλλος στόχος για να προκαλέσει τα εθνικιστικά αισθήματα της Τουρκίας, όμως και εκεί είναι ευρωπαϊκό έδαφος και η Λευκωσία έχει όλο και καλύτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα και των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, είναι μια άλλη πηγή έντασης ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες.

Παρά το ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε δημοσίως δηλώσει στις 8 Απριλίου ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε το ακριβώς αντίθετο: «Αυτοί (οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι) θέλουν να ελευθερώσουμε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, όμως θα πρέπει πρώτα να μας επιστρέψουν τους οκτώ πραξικοπηματίες», δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα. 

Οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, η παλιά διένεξη για την υφαλοκρηπίδα, η κυριαρχία ορισμένων νησιών και βραχονησίδων, παραμένουν πάντα άλυτα προβλήματα για την Άγκυρα και την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημεία διαφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, για να μην πούμε του ΟΗΕ ή για την πλειονότητα του πληθυσμού μαζί και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την άλλη η Άγκυρα είναι μόνη της σε αυτή την εκστρατεία, καθώς δεν στοχεύει μόνο την Ελλάδα, αλλά ομοίως και τις άλλες χώρες της ΕΕ, την Ουάσιγκτον, την Βαγδάτη, την Δαμασκό και άλλες...

Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί λοιπόν σε απειλή όχι μόνο για την Δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά για όλη την Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Μένει να δούμε εάν οι Τούρκοι και Κούρδοι ψηφοφόροι θα χτυπήσουν τον Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου παρά τα τεχνάσματα και τα παράνομα και παράτυπα εμπόδια του καθεστώτος.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: