Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Συστάσεις Ντιμιτρόφ για «λιγότερες αποκαλύψεις»

Νέος γύρος επαφών Κοτζιά (αριστερά)-Ντίμιτροφ
Αποφασισμένος για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εντός του έτους και διαλλαχτικός σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο...
υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έστειλε και συγκεκριμένο μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς την Αθήνα. 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων και όσο είμαστε αποκαλυπτικοί προς την κοινή γνώμη τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε τη διαδικασία, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις τίποτε δεν είναι συμφωνημένο», είπε ο Ντιμιτρόφ, αφήνοντας αιχμές τόσο προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, όσο και προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ζ. Ζάεφ είχε προβληματίσει με τη δήλωσή του ότι τάσσεται υπέρ της διπλής ονομασίας (δηλαδή, άλλη εντός της χώρας κι άλλη διεθνώς) απορρίπτοντας έτσι την επιθυμία της Αθήνας για μία και μοναδική ονομασία (erga omnes), ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ. 

Οι δηλώσεις Ζάεφ οδήγησαν τον Ν. Κοτζιά να κάνει λόγο για «την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων».

«Δεν είναι μόνο το όνομα»
Επίσης, ο Ντιμιτρόφ, στη σημερινή συνέντευξή του στο σερβικό τμήμα του βαλκανικού τηλεοπτικού δικτύου Ν1, υποστήριξε ότι «το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα».

Όσο για τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξέφρασε την αισιοδοξία του αλλά υπονόησε ότι είναι δύσκολη η επίλυση του ζητήματος:

"Διεξάγουμε σκληρές διαπραγματεύσεις για να λύσουμε μία διένεξη με την Ελλάδα που είναι τόσο παλιά όσο και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Προσπαθούμε, εδώ και κάποιους μήνες, να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Το θέμα αυτό για πολλά χρόνια είτε γινόταν αντικείμενο κατάχρησης είτε αγνοήθηκε. Κάποιες φορές πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, άλλοτε πάλι ότι η λύση είναι ακόμη μακριά.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μας πρότεινε κάποιους προσδιορισμούς, Γκόρνα, Σέβερνα και άλλους, δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κάποιοι νέοι προσδιορισμοί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα."

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του για το εάν θα απομακρυνθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο των Σκοπίων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ήταν από το 2014 αντίθετος με το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι προσβάλει την συλλογική νοημοσύνη και συνείδηση:

"Έχουμε συστήσει μία επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού που ασχολείται με ολόκληρο το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων. Εξετάζει τι θα μπορούσε να γίνει αλλά ακόμη δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Έγινε ό,τι έγινε στο παρελθόν, τώρα θα πρέπει να δούμε αν έχει κάποια σημασία αυτό που έγινε. Εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος όταν βλέπω η New York Times να χαρακτηρίζει τα Σκόπια "πρωτεύουσα του κιτς", θέλω η πόλη μου να είναι γνωστή από κάτι άλλο, όπως ήταν στο παρελθόν."

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: