Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το ΒΗΜΑ γέφυρα με κυβέρνηση, τα ΝΕΑ συνεχίζουν με ΝΔ

Σχηματοποιείται η γραμμή του ΔΟΛ στη νέα εποχή
Επιβεβαίωση για τα δύο αποκλειστικά μας ρεπορτάζ μετά την απόκτηση του ΔΟΛ από τον Β.Μαρινάκη. Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση που έδινε τυπικά το ΟΚ στην εξαγορά είχαμε αναφέρει ότι ο Β.Μαρινάκης θα ακολουθήσει την παραδοσιακή τακτική του ΔΟΛ όσον αφορά τις δύο εφημερίδες και η μια θα στηρίζει την κυβέρνηση και η άλλη θα κλείνει το μάτι στην αντίπαλη πλευρά. Απλά λόγω των συνθηκών άλλαξαν οι ρόλοι. Δηλαδή ...
ενώ παραδοσιακά στον ΔΟΛ τα ΝΕΑ κρατούσαν τη σημαία της κεντροαριστεράς και το ΒΗΜΑ ακολουθούσε πιο αστικά μονοπάτια, ο Β.Μαρινάκης αποφάσισε να μην αλλάξουν τα ΝΕΑ τον εναγκαλισμό τους τα τελευταία χρόνια με τη δεξιά παράταξη και να συνεχίσουν να αντιπολίτευονται σφοδρά την κυβέρνηση και να στηρίζουν τον Κ.Μητσοτάκη και αντίστοιχα να πάρει το ΒΗΜΑ πιο φιλοκυβερνητική στάση. Τότε κάποιοι είπαν ότι βαζιόμαστε, άλλοι ότι αυτά δεν γίνονται κλπ.
Πριν από λίγες εβδομάδες αποκαλύψαμε τις επαφές του Α.Καρακούση με το Μαξίμου, επαφές που ακολούθησε μπαράζ άκρως φιλικών για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά άρθρων του διευθυντή του Βήματος. Κάπου εκεί είχαμε τη σφοδρή αντίδραση του Γ.Πρετεντέρη, αλλά όπως φαίνεται η απόφαση είχε ληφθεί από τη νέα ιδιοκτησία και έτσι όσο και αν φωνάζει ο Πρετεντέρης το ΒΗΜΑ προχωρά με προσεκτικά, αλλά γοργά βήματα σε φιλοκυβερνητικές προσεγγίσεις. Το σημερινό φύλλο του Βήματος είναι ενδεικτικό. Εκτός από τη συνήθη πλέον φιλική προς το Μαξίμου αρθρογραφία του Αντώνη Καρακούση, δημοσιεύεται ένα άκρως φιλικό για την κυβέρνηση άρθρο του αρχισυντάκτη του οικονομικού τμήματος Ζώη Τσώλη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ένα κρίσιμο τομέα στον οποίο η κυβέρνηση δέχεται πολλά πυρά. Κερασάκι στην τούρτα το δισέλιδο ρεπορτάζ του Βήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ στο οποίο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ναυαρχίδα του ΔΟΛ του ασκεί προσεκτική μεν αλλά, έντονη κριτική και αφήνει αιχμές για κάποιες στρατηγικές του επιλογές. Η Δήμητρα Κρουστάλλη επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ασχολείται αποκλειστικά με το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι και έχει αφήσει στην άκρη τις διεθνείς επαφές με αποτέλεσμα η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά να είναι σχεδόν πλήρως απομονωμένοι στο εξωτερικό και ο Αλ.Τσίπρας να παίζει κυριολεκτικά μπάλα μόνος του. Αυτό είναι κάτι αληθές βέβαια που γνωρίζουν όλοι για τον Κ.Μητσοτάκη, αλλά μέχρι σήμερα τόσο αυτό το γεγονός όσο και άλλες αρνητικές πτυχές του προέδρου της ΝΔ αγνοούνταν επιμελώς από τα έντυπα του ΔΟΛ.
Θα μπορεί κάποιος να πει βέβαια ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ και αρθρογράφοι στο ΒΗΜΑ που κινούνται αντικυβερνητικά όμως όπως στην πολιτκή έτσι και στη δημοσιογραφία η σημειολογία παιζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οταν λοιπόν τα πρωτοσέλιδα έχουν αλλάξει, όταν ο διευθυντής της εφημερίδας έχει σταθερή φιλοκυβερνητική αρθρογραφία, όταν ακολουθεί σε αυτό το μοτίβο ο αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ και καπάκι η ρεπόρτερ που καλύπτει ΝΔ αρχίζει να προβάλει ξαφνικά τις αδυναμίες του προέδρου του κόμματος το μόνο που έχει να πει κάποιος είναι ότι… το πιάσαμε το υπονοούμενο. Και αν μάλιστα δεν είχε προκύψει η ιστορία με τον Π.Καμμένο και την τρομερή αντιπαράθεση με τον Β.Μαρινάκη είναι βέβαιο ότι η προσέγγιση του ΔΟΛ με την κυβέρνηση θα είχε γίνει νωρίτερα και με ακόμη πιο δυνατό πρόσημο.
ΥΓ: Εχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα πάντα στην Ελλάδα και ειδικά στην πολιτική και τη δημοσιογραφία είναι πλέον κινούμενη άμμος και σταθερές γραμμές δεν υπάρχουν και όλα αλλάζουν γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χωρίς όρια κόντρα Β.Μαρινάκη και Γ.Αλαφούζου σε όλα τα επίπεδα η οποία μετατράπηκε εσχάτως σε δημόσια συμμαχία.
Σε αυτήν τη φάση η εικόνα που υπάρχει όσον αφορά τον ΔΟΛ είναι αυτή που περιγράφουμε. Αν κάτι αλλάξει εδώ θα είμαστε…

enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια: