Περίπου 7000 υπογραφές έχει ήδη συγκεντρώσει η καμπάνια της γαλλικής ιστορικής εφημερίδας Humanitè που ζητά «να επιστραφούν τα χρήματα στους Έλληνες», αναφερόμενη στα υπερκέρδη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, που αθροιστικά ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο διευθυντής της εφημερίδας και ευρωβουλευτής, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, που οργάνωσε την καμπάνια, δήλωσε στο tvxs.gr ότι η συμφωνία επιστροφής των χρημάτων αθετήθηκε το 2015 «ύστερα από πολιτική απόφαση του Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αδιέξοδο και κατόπιν στην κατάρρευση»...
Συγκεκριμένα, οι δυο θεσμοί είχαν συμφωνήσει το 2013 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα μέσω ενός συστήματος αναδιανομής. Όμως το 2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ύστερα από απόφαση των κρατών - μελών. Έτσι τα 2,5 δισεκατομμύρια κερδών του ΔΝΤ και τα 7,8 δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έμειναν αδιάθετα. Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας απαντήσεις για το πως θα αντιδράσει στην καμπάνια αυτή, που ως πολιτικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του γαλλικού κοινού και της γαλλικής κυβέρνησης να κρατήσει την υπόσχεσή της.
«Πρέπει να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις μας να σταθούν στο ύψος των λόγων τους. Αυτά τα χρήματα είχαν υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες έκαναν σπουδαίες προσπάθειες για να ικανοποιήσουν τις ουτοπικές και δογματικές απαιτήσεις της τρόικας. Και το κατάφεραν: ο δημόσιος τομέας, το σύστημα υγείας, οι συντάξεις μειώθηκαν, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας ιδιωτικοποιήθηκε μέσω αμφίβολων ιδιωτικοποιήσεων, και η εργατική νομοθεσία έγινε ιδιαίτερα ευέλικτη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθοδηγούμενες από την Γερμανία, δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής μιλώντας στο tvxs.gr.
Όπως είπε ο Πατρίκ Λε Γιαρίκ, με τον οποίο ο Στέλιος Κούλογλου συνδιοργάνωσε την λογοκριμένη έκθεση γελοιογραφίας, η άρνηση επιστροφής των χρημάτων ήταν μια πολιτική απόφαση του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πιέσει μέχρι πτώσης τον Αλέξη Τσίπρα. «Οι διαπραγματεύσεις εμποδίστηκαν και οι υποσχέσεις αθετήθηκαν. Τόσο αυτή για την οποία μιλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο και άλλες που δόθηκαν στην αρχή των διαβουλεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτή η παράλογη στάση οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, μόνο και μόνο γιατί οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν ήθελαν να δουν μια εναλλακτική αριστερή αμφισβήτηση στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν σε όλη την Ευρώπη», σχολίασε.
Την ώρα που οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία δείχνουν ένα δυσοίωνο αποτέλεσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και η συμμετοχή των Φιλεύθερων Δημοκρατών, που έχουν υιοθετήσει τον γερμανικό «οικονομικό εθνικισμό», θα θέσει εμπόδια σε αναγκαίες κινήσεις, όπως ένα σύστημα αναδιανομής των κερδών εντός της ευρωζώνης, ο Γάλλος ευρωβουλευτής εκτιμά πως «ο Πρόεδρος Μακρόν κατανοεί πλήρως πως η στάση απέναντι στο ελληνικό χρέος και την λιτότητα δεν βγάζει κανένα νόημα σε επίπεδο οικονομικής ανάλυσης».
Παρόλα αυτά, ο Μανουέλ Μακρόν «είναι ένας αυθεντικός δεξιός φιλευλεύθερος, που πιστεύει βαθιά στις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και στην ιδιωτικοποίηση της οικονομίας, όπως επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Μάλιστα το ίδιο προσπαθεί να κάνει τώρα στην Γαλλία», είπε ο Πατρίκ Λε Γιαρίκ και συμπλήρωσε: «Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί είναι ένα εργαλείο για να κάνει τον κόσμο να ξεχαστεί από την σκληρή οικονομική τους ατζέντα. Πρέπει, όσο αυτή δεν έχει επιτευχθεί, οι υποσχέσεις να μένουν ανικανοποίητες. Εξάλλου, αμφιβάλλω εάν ο Μακρόν θα έχει το θάρρος να αψηφίσει την Μέρκελ σε τέτοια θέματα. Όπως φυσικά δεν το είχε ούτε ο Ολάντ».
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου