Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ενα σεμινάριο για τον Τσίπρα

Ενα σεμινάριο για τον Τσίπρα
Ταχύρρυθμο σεμινάριο μαθαίνω πως έκανε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Οπως με ενημέρωσαν σχετικά, ο κ. Χουλιαράκης είχε ...
κωδικοποιήσει όλα όσα έπρεπε να πει, αλλά και όσα έπρεπε να αποφύγει να πει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και έτσι του έκανε το σχετικό «φροντιστήριο».

nnn

Παρούσα στο «φροντιστήριο» ήταν και η Θεώνη Κουφονικολάκου, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Χουλιαράκη, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας (και ο κ. Χουλιαράκης) λέει τα καλύτερα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως αντιμετώπισε με επαγγελματισμό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται για έξι ημέρες στην Ουάσιγκτον, διάστημα που είχε διαρκείς επαφές τόσο με στελέχη του ΔΝΤ όσο και με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε αυτές της συναντήσεις - υπενθυμίζω είδε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο - αποκόμισε μια πλήρη εικόνα για τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ταμείου για την Ελλάδα και τις προοπτικές της, την οποία μετέφερε τη Δευτέρα αυτούσια στον Πρωθυπουργό, προετοιμάζοντάς τον για τις συναντήσεις με Λαγκάρντ και Τραμπ.

nnn

Μου λένε πως στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ επρόκειτο να ξεκαθαριστεί ότι κοινός στόχος και της Ελλάδας και του Ταμείου είναι η αναδιάρθρωση του χρέους να παραμετροποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θέλει έναν καθαρό δρόμο επιστροφής στις αγορές αρκετό καιρό πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ και το Ταμείο από την πλευρά του έδειξε πως θέλει να αποσαφηνιστεί το θέμα του χρέους για να γνωρίζει εγκαίρως εάν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα.

Αλλη μία (θεσμική) κωλοτούμπα


Πληροφορούμαι αρμοδίως ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Yπερταμείου και κάποιους κυβερνητικούς κύκλους επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την ανάγκη ύπαρξης της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, γνωστότερης ως ΕΔΗΣ. Για όσους δεν θυμούνται, η ΕΔΗΣ θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων - όταν βέβαια αυτή συσταθεί - και θα ελέγχει μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ κ.τ.λ., μαζί με τις «μαύρες» τρύπες τους.

nnn

Εγκυρες πηγές μού αναφέρουν ότι επιχειρείται μία ακόμη θεσμική κωλοτούμπα, καθώς ορισμένοι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ΕΔΗΣ δεν χρειάζεται και ότι οι πάνω από 20 ΔΕΚΟ θα μπορούν κάλλιστα να διοικούνται από το ίδιο το Υπερταμείο, στο οποίο διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Ράνια Αικατερινάρη, κόρη της παλιάς βουλευτίνας της Αριστεράς Ασημίνας Ξυροτύρη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Υπερταμείο προσλαμβάνει συμβούλους για λογαριασμό της (ανύπαρκτης ακόμη) ΕΔΗΣ και στήνει δικό του μηχανισμό για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ - τον οποίο κανονικά θα έπρεπε να κάνει η ΕΔΗΣ. Ούτε φυσικά είναι άσχετο από την πρωτοφανή βραδυπορία με την οποία κινείται το θέμα της ίδρυσης της ΕΔΗΣ, με την καθυστέρηση να ξεπερνά πια τα δύο χρόνια.  

nnn

Πρόκειται, φυσικά, για «φάουλ», αφού έτσι το Υπερταμείο από εταιρεία holding που θα έπρεπε να είναι ουδέτερη ως προς τη λήψη των αποφάσεων των θυγατρικών της (η ΕΤΑΔ των 70.000 ακινήτων και το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ είναι οι άλλες δύο) θα γίνει... γενικός δερβέναγας περισσότερων από 20 - και τελείως διαφορετικών μεταξύ τους - ΔΕΚΟ. Προφανώς κάποιοι κοιμούνται με τη φιλοδοξία να έχουν ρόλο και στην επόμενη μέρα. Η συγκεκριμένη επιδίωξη είναι φυσικά ένα ακόμη δείγμα έλλειψης σοβαρότητας τόσο από εκείνους μέσα στην κυβέρνηση που το συζητούν όσο και από τους (όποιους) εκπροσώπους των θεσμών «το ακούν». Περιττό να σας πω ότι, εάν όλα αυτά περάσουν, θα πρόκειται για έναν ακόμη εξευτελισμό για την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές που θα ξαναψηφίσουν για να μεταβιβάσουν τις ΔΕΚΟ απευθείας στο Υπερταμείο - μετά τις περσινές «κορόνες» για τον «διαφορετικό» χαρακτήρα της ΕΔΗΣ. Διότι αυτά δεν γίνονται χωρίς νέο νόμο. Ο οποίος, να σημειώσω, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. 

Λαθάκια στην αγγλική


Κάποια θεματάκια σίγουρα έχει ο Πάνος Καμμένος με τα αγγλικά και κυρίως με τα ρήματα. Τα λαθάκια τα κάνει όταν γράφει μόνος του στα αγγλικά χωρίς τη βοήθεια λογογράφων. Να, πάρτε για παράδειγμα ένα από τα tweets του που έγραψε στα αγγλικά θέλοντας να αποχαιρετήσει την Jeanine Hennis από το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας. Κάπου εκεί έμπλεξε το you was (αντί το you were), το need (αντί του needs), το knows (αντί του know). Στα προφορικά δεν γνωρίζω πώς τα πάει. Το θέμα δεν είναι τι λέει, αλλά εάν καταλαβαίνουν οι συνομιλητές του τι ακριβώς λέει (ή εννοεί).

Το μπαράκι «Δραχμή» των Συριζαίων


Δεν γνωρίζω αν το κάνουν επίτηδες, από νοσταλγία ή απλώς από συνήθεια. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια όλο και αυξάνονται τα στελέχη καθώς και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που συχνάζουν στο μπαράκι («ποτάδικο» το λένε)... «Δραχμή» στην πλατεία Καρύτση. Το Σάββατο, για παράδειγμα, βρισκόταν εκεί με την παρέα του απολαμβάνοντας τη βότκα με το πορτοκάλι ένας από τους λεγόμενους... ακτιβιστές υφυπουργούς.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: