Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Αλλαξε ο Μανωλιός

Γιάννης ΑντετοκούνμποΤο 72ο πρωτάθλημα του ΝΒΑ διανύει τις πρώτες του αγωνιστικές και το βασικό ερώτημα που πλανάται είναι ένα: το ανακάτεμα της τράπουλας που συντελέστηκε αυτό το καλοκαίρι, με τις πολλές και εντυπωσιακές μεταγραφές που το σημάδεψαν, θα έχει απτά αποτελέσματα σε ανταγωνιστικό επίπεδο ή απλά θα καταλήξουμε στην ελληνική παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»;..


Θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και οι διεκδικητές ή απλά θα εκτιναχθεί ο τζίρος από τη ζήτηση που θα προκαλέσουν οι νέες φανέλες, θα γίνει λίγο παραπάνω ντόρος στα ΜΜΕ για το «πώς» και το «γιατί», θα τον διανθίσουν με τα πολλά φρέσκα και ενδιαφέροντα πρόσωπα, με πρώτο και καλύτερο τον ιδιόρρυθμό από κούνια Λόντζο Μπολ (νο2 του ντραφτ από τους Λέικερς), θα παρακολουθήσουμε το πρώτο «All Star Game» με το νέο format, χωρίς το πατροπαράδοτο «Ανατολή vs Δύσης» και τελικά θα φάμε την ίδια σαλάτα, διαφορετικά ανακατεμένη, και στο τέλος οι Ουόριορς θα (ξανα)μονομαχήσουν με τους Καβαλίερς για τον τίτλο του πρωταθλητή για 4η σερί σεζόν;

Πάντως για μας τους Ελληνες, που έχουμε ταυτίσει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο με την πορεία του αγαπημένου μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, το περσινό στοίχημα κερδήθηκε και με το παραπάνω, αφού ο «Greek Freak» όχι μόνο έγινε «All Star», αλλά ξεκίνησε και πενταδάτος σε μια σεζόν που οδήγησε τους Μπακς ξανά στα πλέι οφ.

Ηδη η συζήτηση για φέτος, η οποία ενισχύθηκε από το πρόσφατο δημοσίευμα της USA Today που τον ανακήρυξε πρώτο «fun to watch» παίκτη, αφορά τις πιθανότητες που έχει να διεκδικήσει ακόμη και τον τίτλο του MVP.

Φέτος στην εξίσωση, αλλά με ταπεινές απαιτήσεις, δίπλα στον Γιάννη Παπαγιάννη (Κινγκς), ο οποίος φέτος θα έχει συμπαίκτη τον Σέρβο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που πήρε την Ευρωλίγκα με τη Φενέρ και πήρε τη μεγάλη απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό, μπαίνει και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (Ατλάντα).

Κι όλα αυτά σε μια λίγκα στην οποία αγωνίζονται 108 μη Αμερικανοί παίκτες, εκπροσωπώντας 42 χώρες του πλανήτη. Κάθε μία από τις 30 ομάδες έχει τουλάχιστον έναν μη Αμερικανό.

Η επίδοση αυτή δεν είναι η υψηλότερη. Το σχετικό ρεκόρ (μη Αμερικανών) σημειώθηκε τη σεζόν που τελείωσε με 113 διεθνείς παίκτες.

Φέτος τη μερίδα του λέοντος έχει ο Καναδάς (11) και ακολουθούν: η Γαλλία (10), η Αυστραλία (8), η Ισπανία (7) και οι Βραζιλία, Κροατία, Γερμανία, Σερβία και Τουρκία με 5 παίκτες.

Οι Ράπτορς και οι Τζαζ είναι οι ομάδες που έχουν τους περισσότερους ξένους παίκτες στο ρόστερ τους, 7 τον αριθμό, και ακολουθούν οι Σέλτικς, Σίξερς, Σπερς με 6.

Τις σπουδαιότερες μεταγραφές έκανε η Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ η οποία, για να καλύψει την περσινή απώλεια του -πρωταθλητή πια- Ντουράντ, απέκτησε τον Πολ Τζορτζ και τον Καρμέλο Αντονι ώστε να μη νιώθει μόνος του ο Ουέστμπρουκ.

Οι Χιούστον Ρόκετς έβαλαν τον Κρις Πολ να υποστηρίξει τον Τζέιμς Χάρντεν, με πρώτο στόχο τους τελικούς της «άγριας Δύσης». Εκεί όπου πάντα θα υπάρχουν οι σεβάσμιοι Σπερς και φυσικά οι πρωταθλητές Ουόριορς, οι οποίοι αν μη τι άλλο πλήρωσαν για να κρατήσουν τα βαριά χαρτιά τους και να διατηρήσουν την ομοιογένειά τους, την οποία θεωρούν «κλειδί της επιτυχίας».

Είναι μια περιφέρεια η οποία θα φιλοξενήσει, με τη φανέλα των Κλίπερς, τον Μίλος Τεόντοσιτς που έκρινε ότι μετά από τόσα χρόνια πρωταθλητισμού στην Ευρώπη (Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ) ήρθε η ώρα να δοκιμάσει το ταλέντο του σε πιο δύσκολη «πίστα».

Οι Σέλτικς, η ομάδα η οποία προβάλλει ως η μοναδική που θεωρητικά μπορεί να κοντράρει στην Ανατολή τους Καβαλίερς, αγόρασαν τον Κάιρι Ιρβινγκ, τον Αλ Χόρφορντ και θεωρούν ότι παρά την απώλεια του Γκόρντον Χέιγουορντ, που τραυματίστηκε σοβαρά στην πρεμιέρα με αποτέλεσμα να χάνει όλη τη χρονιά, μπορούν να τα καταφέρουν.

Πάντως οι Καβαλίερς και ο Λεμπρόν Τζέιμς περισσότερο θύμωσαν με την αποχώρηση του Κάιρι Ιρβινγκ παρά τα έβαψαν μαύρα.

Ενίσχυσαν τον βαθμό εμπειρίας τους αποκτώντας τον Ντέρικ Ρόουζ και τον Ντουέιν Ουέιντ, αλλά και το ταλέντο τους αρπάζοντας από τη Βοστόνη τον Αζάια Τόμας και τον Τζέι Κράουντερ.

Στην Ανατολή παίζουν και οι Μπακς με στόχο να κάνουν φέτος περισσότερες νίκες και να προχωρήσουν όσο μπορούν στα πλέι οφ, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι νεανικοί Σίξερς αφού πλέον θα ξεκινήσει από την αρχή το περσινό νο1 του ντραφτ Μπεν Σίμονς, το φετινό, Μαρκέλ Φουλτζ αλλά και ο Τζόελ Εμπίντ.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: