Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Χρέος αλλά και ασφαλιστικό στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου


Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προετοιμάζει το έδαφος για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου που αφορά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε εσωτερικό έγγραφο στα ολλανδικά για την ημερήσια διάταξη του Eurogroup και του Ecofin της 7ης και 8ης Νοεμβρίου...Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα αφορούν το προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, τον περιορισμό των επιτοκίων και τη μη υλοποίηση μιας προγραμματισμένης αύξησης επιτοκίων σε ένα μέρος των δανείων.

Ο ESM, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συνεχίζει να εργάζεται πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και σε μια πρόταση για την χρονική στιγμή εισαγωγής των μέτρων.

Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα που έχει προγραμματισθεί για τις 14 με 21 Νοεμβρίου.


Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην υλοποίηση των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες που επέτρεψε στον ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι ο ESM έχει καταβάλλει συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα 86 δισ. του προγράμματος.

Στο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στην ακρόαση της Danièle Nouy, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανιμού (SSM), ενώπιον του συμβουλίου των υπουργών και του Elke König, επικεφαλής του SRB (Single Resolution Mechanism), και την πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: