Για την ελληνική κυβέρνηση το ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα είναι η κορυφαία ευκαιρία πίεσης προς το Βερολίνο και λύσης στο - εθνικό πλέον - θέμα του χρέους.
Κατά την γερμανική FAZ αποτελεί την επίσκεψη ενός «απερχόμενου» προέδρου στη χώρα που «έχει τρύπα στο δανεισμένο πορτοφόλι της»...
Και κατά τους New York Times, η «αποχαιρετιστήρια» περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη μετατρέπεται πλέον εν μέρει σε επιχείρηση απολογίας και, κυρίως, προτροπής και εμψύχωσης των ευρωπαίων ηγετών να επιμείνουν στα ιδεώδη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου, παρά τις απειλητικές διακηρύξεις Τραμπ.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης
Εξ ου και η επιθυμία Ομπάμα να απευθύνει την τελευταία του ομιλία από την Ευρώπη ως εν ενεργεία πρόεδρος μπροστά από τον Παρθενώνα - εξ ου, κατά τις πληροφορίες, και οι προσπάθειες που γίνονται έως την τελευταία στιγμή να βρεθεί κατάλληλος χώρος στην Αθήνα για να μιλήσει ο αμερικανός Πρόεδρος με φόντο την Ακρόπολη.
Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες, από τη στιγμή που αποκλείστηκε η Πνύκα, οι ελληνικές και αμερικανικές αρχές ασφαλείας φέρονται να καταλήγουν πλέον στην απόφαση να γίνει η ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το μήνυμα για τη Δημοκρατία και ο Τραμπ
Ο λόγος; Όπως γράφουν οι New York Times, ο Μπαράκ Ομπάμα «έχει αποφασίσει να απευθύνει, από το λίκνο της Δημοκρατίας μια ομιλία-μήνυμα για την παγκόσμια συνοχή και ολοκλήρωση».
Η επιθυμία γι αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό δεν είναι ασύνδετη με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αντιθέτως, φέρεται να εντάθηκε μετά την - απροσδόκητη και για τον ίδιο τον Ομπάμα - νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως, άλλωστε, αποκάλυψε ο Μπένζαμιν Ρόουντς, μέλος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και ένας εξ εκείνων που θα συνοδεύσουν τον αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του, η ομιλία της Αθήνας δεν είχε εσκεμμένα γραφτεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης. Και, όπως είπε ο ίδιος, κατόπιν του αποτελέσματος ο σχεδιασμός της άλλαξε.
«Είναι σαφές πλέον», είπε ο κ. Ρόουντς, «ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι το βασικό θέμα που σκέφτονται οι άνθρωποι όπου κι εάν πάμε».
Ο Ομπάμα έπεσε έξω στις προβλέψεις
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι New York Times, και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας που ξεκινά αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα - Αθήνα, Βερολίνο και Λίμα του Περού - θα κληθεί να εξηγήσει γιατί ο ίδιος έπεσε τόσο έξω ως προς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
«Ολόκληρη την περσινή χρονιά», γράφουν οι New York Times, «όταν έσβηναν οι κάμερες και έκλειναν οι πόρτες, οι ξένοι ηγέτες ρωτούσαν τον Ομπάμα εάν υπάρχει πραγματική πιθανότητα νίκης του Τραμπ. Η απάντησή του ήταν πάντοτε εμφατική: Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα».
Η διάψευση της πρόβλεψής του, όμως, θέτει τον ίδιο σε θέση αμφισβήτησης, και καθιστά μετέωρες όλες τις μεγάλες δεσμεύσεις και προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής - από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής έως την διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και, κυρίως, την έως τώρα αδιαπραγμάτευτη δέσμευση των ΗΠΑ στη βορειοατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Στην περιοδεία του, γράφουν οι New York Times, ο Μπαράκ Ομπάμα «σκοπεύει σαφώς να προτρέψει τους ομολόγους του να επιμείνουν στην εφαρμογή αυτών των συμφωνιών, ακόμη κι εάν οι ΗΠΑ δείξουν δισταγμό. Ομως, εν μέσω του κύματος του ακροδεξιού λαϊκισμού, η ύστατη έκκληση του Ομπάμα στους ηγέτες του πλανήτη το πιθανότερο είναι πως θα γίνει αποδεκτή με μια διακριτική αμφιθυμία».
«Δεν είμαι βέβαιη ότι το ταξίδι του, παρά τις καλές προθέσεις, θα μπορέσει πλέον μετά τη νίκη Τραμπ να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων», λέει χαρακτηριστικά η αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Χέδερ Κόνλεϊ, προσθέτοντας: «Θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξημένες αμφιβολίες».
Πως επηρεάζεται το θέμα του ελληνικού χρέους
Κατά τους New York Times, δε, οι αμφιβολίες αυτές μάλλον δεν θα κάνουν δεκτικούς τους ξένους ηγέτες στα αιτήματα του Μπαράκ Ομπάμα - ανάμεσά τους και στο αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί να ξεσηκώσει ακόμη περισσότερο τους θιασώτες του ακροδεξιού λαϊκισμού.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος είναι να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της εμπλοκής και του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο διαδοχός του έχει παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση», λέει στην εφημερίδα η Μέρεντιθ Μίλερ, πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπρους, επισημαίνοντας: «Δεν θα είναι εύκολο»...
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου