Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

«Ακούστε καλά, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν»


Απειλών συνέχεια από τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος προειδοποίησε ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση πως εάν διακόψει τις συζητήσεις για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν»...


«Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας» συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας την απειλή που εκστόμισε από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς είμαστε αυτοί που ταϊζουμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα. Δεν έχετε τηρήσει τις υποσχέσεις σας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Οταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;"», είπε.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», είχε δηλώσει χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστηρίζοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Ευρώπη από ό,τι στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει ότι «η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν για την Άγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Στη μη δεσμευτική απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ «μίας προσωρινής αναστολής» της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005, εξαιτίας της «δυσανάλογης» καταστολής που εφαρμόζεται στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της Αγκυρας και της απελευθέρωσης της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Δεν οδηγούν πουθενά οι απειλές»

Στον Ταγίπ Ερντογάν απάντησε άμεσα η Άνγκελα Μέρκελ με την εκπρόσωπο της καγκελαρίας καγκελαρία να σημειώνει ότι «οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά».

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών...Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Την ίδια στιγμή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι σημαντικό να μην παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτό θα πλήξει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ευρώπης».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Εάν κανείς δει τα γεγονότα, τότε είναι η περίπτωση που και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, αφού είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: