Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Με σταθερά βήματα για την ανάκαμψη και τη δημοκρατία

Αλέξης Τσίπρας «Η Ιστορία ποτέ δεν θυμάται την Αριστερά για τα εύκολα, μα για να βγάλει το φίδι από την τρύπα»

Το άρθρο Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»


Η Αριστερά ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση του τόπου ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Για άλλους κακή τύχη, για τους γνώστες, όμως, της Ιστορίας αναμενόμενο.

Η Ιστορία ποτέ δεν θυμάται την Αριστερά για τα εύκολα, μα για να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Στη πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015), τιμήσαμε, στο ακέραιο, την εντολή του ελληνικού λαού για σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους ενάντια στα καταστροφικά προγράμματα λιτότητας. Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό που μειώνει κατά 22 δισ. στην τριετία τη λιτότητα, χωρίς ωστόσο να την καταργεί...


Με αυτό το δεδομένο οδηγηθήκαμε εκ νέου στις κάλπες για να ανανεώσουμε την εντολή του ελληνικού λαού. Πράγμα που συνέβη.

Επί έναν και πλέον χρόνο υλοποιούμε, παρά τις δυσκολίες, την εντολή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική συνοχή και να βγάλουμε επιτέλους την οικονομία από την πολυετή ύφεση και τη συρρίκνωση.

Φιλοδοξία μας, η κυβέρνηση της Αριστεράς να μην καταγραφεί ιστορικά ως μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά ως η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση.

Βασική μας δέσμευση είναι να επιστρέψει ο τόπος και η οικονομία στη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Είναι ένας δρόμος δύσκολος, αλλά τον διανύουμε με σταθερά βήματα.

Σε πείσμα όλων των προβλέψεων, όλων των δυσκολιών που προκύπτουν από μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και σε πείσμα των «προφητών της διχόνοιας και της καταστροφής», που επενδύουν πολιτικά στην αποτυχία, η στιγμή που ο τόπος θα γυρίσει σελίδα, είναι, πλέον κοντά.

Είχαμε πει ότι μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους – ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο. Παρά τις αντιδράσεις και τον σκεπτικισμό, η συζήτηση αυτή είναι, ήδη, στο τραπέζι και είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα.

Είχαμε, επίσης, πει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, ώστε μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην «ποσοτική χαλάρωση», να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το ίδιο λένε πλέον και οι θεσμοί.

Διανύουμε λοιπόν το τελευταίο κομμάτι μιας δύσκολης διαδρομής – και αυτό το λέμε με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που βρίσκονται, ακόμη, μπροστά μας. Θα τις αντιμετωπίσουμε, όπως αντιμετωπίσαμε και όλες τις προηγούμενες.

Η νέα εποχή για την Ελλάδα θα είναι μια εποχή σταθερότητας. Μια εποχή κανονικότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μια εποχή εδραιωμένης κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς.

Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, δεν μπορούμε, ούτε πρόκειται να αφήσουμε πίσω εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα 6 χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας. Καμία ανάπτυξη και καμία παραγωγική ανασυγκρότηση δεν οικοδομείται σε κοινωνικά ερείπια.

Βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης θα είναι πάντοτε η προστασία των πιο αδύναμων, η κοινωνική αλληλεγγύη, η στήριξη των νέων δημιουργικών δυνάμεων που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Την ίδια στιγμή, όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι οι θεσμικές τομές, οι δομικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, που οι κυβερνήσεις σαράντα ετών παρέκαμπταν, προκειμένου να διαιωνίζεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων.

Στη δική μας αντίληψη, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν στο επίκεντρό τους τη Δημοκρατία, ως καθολικό δικαίωμα και ως ουσιαστικό στοιχείο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Οχι τη δημοκρατία ως προνόμιο για λίγους.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι καμία θεσμική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Ολα τα μεγάλα ζητήματα οφείλουμε να τα ανοίξουμε μέσα στην κοινωνία σε πλατιές διαδικασίες, γιατί κάθε άποψη, κάθε θέση θα πρέπει να ακουστεί και να καταγραφεί.

Οφείλουμε να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να συμμετέχει. Αυτή ακριβώς είναι η λογική με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στον κοινωνικό διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την επιδίωξη, οι τομές που θα εισαχθούν προς συζήτηση στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, να έχουν ένα ουσιαστικό ριζοσπαστικό αποτύπωμα.

Εκείνοι που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία για την έξοδο από την κρίση, και την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, ενδιαφέρονται για ένα και μοναδικό πράγμα: την επιστροφή τους στην εξουσία μαζί με ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων που για δεκαετίες αντιμετώπισε το κράτος ως λάφυρο και ως εργαλείο για την ικανοποίηση των κάθε είδους ελίτ.

Στη βάση μιας τέτοιας επιδίωξης, ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της τάσης, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπονόμευσε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και επιχειρεί το ίδιο με τη δεύτερη. Ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές στο θέμα του χρέους, συνδέοντας ευθέως την επίλυσή του με ένα «τέταρτο μνημόνιο».

Η Νέα Δημοκρατία είναι άφωνη και κυριολεκτικά ανύπαρκτη στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας, δεν έχει διατυπώσει ούτε μία άποψη για το μέλλον της περιοχής μας και αρνείται να συμβάλει στην ισχυροποίηση της χώρας, στους διεθνείς οργανισμούς και στις περιφερειακές μας σχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα διεθνές συνέδριο ξένων επενδυτών, στην Αθήνα, όπου όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την προσδοκία να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να δρομολογηθούν τα συμφωνηθέντα για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να επενδύσουν ασφαλώς στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τα χειρότερα λόγια για τις προοπτικές της οικονομίας και ζήτησε εκλογές.

Μήπως μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι μιλά σε κομματικό κοινό;

Δυστυχώς, όχι. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει στρατηγικό σχέδιο την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, προκειμένου να χρεώσει στην Αριστερά την κρυφή της ατζέντα, ένα «4ο μνημόνιο» σκληρής λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης.

Μια ατζέντα, που εν μέρει παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ και η οποία προβλέπει σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δραματικές μειώσεις δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την απόσυρση κάθε προγράμματος κοινωνικής στήριξης που με πολύ κόπο οικοδόμησε αυτή η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα: να φανεί χρήσιμη στους πιο ακραίους κύκλους του διεθνούς και του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου και ταυτόχρονα να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αριστερά.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει επενδύσει, με τόσο ακραίο για την πρόσφατη ιστορία της συντηρητικής παράταξης τρόπο, στην κοινωνική δυσαρέσκεια, την αποσταθεροποίηση της χώρας, την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, η κοινωνία αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά ότι πίσω από την αντιπολίτευση κραυγών, δεν κρύβεται τίποτα περισσότερο από ένα σχέδιο κοινωνικής οπισθοδρόμησης: η επιστροφή σε μια Ελλάδα τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, λεηλατημένη από κάθε είδους συμφέροντα.

Η δική μας απάντηση είναι η σταθερότητα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα τεράστια προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, το σχέδιο της κυβέρνησης εφαρμόζεται με συνέπεια.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σοβαρών περιφερειακών πιέσεων, η χώρα αποτελεί ζώνη σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας, ζώνη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολες οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις συνομιλούν μαζί μας και επιθυμούν στενές και δημιουργικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο γίναμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εκεί που παλιότερα κανείς δεν μας πλησίαζε, τώρα επισκέπτονται τη χώρα μας, διαδοχικά, ξένοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή.

Γιατί αποδείξαμε, με τεράστια και συστηματική προσπάθεια, ότι η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Εχει φωνή και υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες. Υπερασπίζεται την αξία της δημοκρατίας, το δικαίωμα στην κοινωνική συνοχή απέναντι στην καταστροφική και χωρίς τέλος λιτότητα, αλλά και την αξία της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσφυγική κρίση.

Σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις στείλαμε ισχυρό στίγμα στη διεθνή κοινότητα.

Οτι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι ούτε η ακροδεξιά αναδίπλωση ούτε η εθνική περιχαράκωση.

Σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα πιο απρόβλεπτος και ασταθής, είναι η στιγμή να ξαναβάλουμε σε δημοκρατικές ράγες την Ευρώπη, να συγκροτήσουμε ένα κοινό και διαρκές σχέδιο κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης, για να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε στις κοινωνίες ανάσα και ελπίδα. Στην Ευρώπη και τους λαούς της δεν αξίζει ένα σκοτεινό μέλλον, χτισμένο πάνω στο μίσος και την περιχαράκωση.

Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός γνωρίζονται πολύ καλά. Είμαστε νέοι στην εξουσία, αλλά όχι στις σχέσεις με την κοινωνία. Η Αριστερά προέρχεται από τον λαό και όχι από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες και τα funds. Γι’ αυτό και αντέχει.

Αν κάποιοι εντυπωσιάζονται από την αντοχή της κυβέρνησης, απλά δεν έχουν κατανοήσει αυτή τη στενή ιστορική σχέση που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, ανάμεσα στην κοινωνία και την Αριστερά.

Γιατί ήταν συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα ως πελατειακό υποχείριο και να λογοδοτούν μονάχα στα συμφέροντα.

Η δύναμη αυτής της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού και η σχέση τιμής που έχουμε μαζί του. Με αυτή τη δύναμη, προχωράμε με σταθερά βήματα προς τους στόχους μας. Κλείνουμε τον επώδυνο κύκλο της επιτροπείας και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: