Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί


 Δεν αποκλείει τέταρτο μνημόνιο
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα σε 3 μέρες στην οποία θα πάρει μέρος και το ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε πως για να υπάρξει συμφωνία για το χρέος εντός του 2016 θα πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι τρία μνημόνια είναι αρκετά, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τέταρτου. «Χρειάζεται ευελιξία» δήλωσε για τα εργασιακά..

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Αθήνα, ο Μοσκοβισί τόνισε πως «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, αναφέροντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας», ενώ επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός από όλες τις πλευρές. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ρήγμα με το ΔΝΤ.

Πλήρης υλοποίηση του μνημονίου

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής τέταρτου μνημονίου, υποστήριξε πως τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την ύπαρξη τέταρτου. Όπως τόνισε, το πρόβλημα της Ελλάδας εντοπίζεται στις δημοσιονομικές ανισορροπίες και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης υλοποίηση του τρίτου μνημονίου έως το 2018.

«Ευελιξία στα εργασιακά»

Σχετικά με τα εργασιακά, τομέας στον οποίο επιμένουν οι δανειστές για σφοδρές αλλαγές, δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να υπάρξει η «χρυσή τομή» μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ανέφερε ότι το μετέφερε και στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρόταση του περιλαμβάνει τις «αναγκαίες προσαρμογές» που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Δήλωσε πως ελπίζει να «χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων».

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ»

Στην ομιλία που έδωσε στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Δευτέρα, ο Μοσκοβισί  υπογράμμισε πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα είναι αναγκαία και τόνισε ότι οι θεσμοί εργάζονται μαζί, χωρίς διαχωρισμούς.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: