Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Τα αλισβερίσια του νέου πλανητάρχη

Ντόναλντ Τραμπ
Τα παιδιά του νέου προέδρου των ΗΠΑ που θα διαχειρίζονται στο εξής την αυτοκρατορία του πατέρα τους, εδώ και μια δεκαετία έχουν συναλλαγές με πολιτικά διαπλεκόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, πράγμα που αποτελεί πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με τον ρόλο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Wall Street Journal, μεταξύ αυτών που συναλλάσσονται με την Ιβάνκα, τον Ντόναλντ τζούνιορ και τον Ερικ Τραμπ είναι: η οικογένεια ενός εργολάβου-κατασκευαστή στην Ινδία που είναι και πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος, ο γιος ενός υπουργού στο Αζερμπαϊτζάν και ένας όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έγινε η «φωνή» του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο...

Το πώς θα προχωρήσει η αυτοκρατορία του Τραμπ παραμένει μυστήριο.

Οι εκλογές τον μεταμόρφωσαν σε μια νύχτα από διακεκριμένο επιχειρηματία, εργολάβο και αστέρα των ριάλιτι σόου σε έναν από τους πλέον ισχυρούς και διάσημους ανθρώπους στον κόσμο με μια πολύ μεγάλη και ενθουσιώδη βάση οπαδών.

Αλλά το πιο δραστηριοποιημένο κομμάτι αυτού του κοινού -κυρίως μεσοαστοί εργάτες- είναι αυτό ακριβώς που οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν ως αρχή να αγνοούν, αφού προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες τις οποίες η τραγική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του δεν μπορεί καν να ονειρευτεί, όπως δωμάτια ξενοδοχείων με 800 δολάρια τη βραδιά ή κάρτες μελών σε κλαμπ για λάτρεις του γκολφ αξίας 35.000 δολαρίων.

Μιλώντας πριν εκλεγεί, τον Ιούλιο, στη Wall Street Journal, ο Τραμπ είχε απορρίψει κάθε ανησυχία, υποστηρίζοντας φυσικά ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πολιτική του ως προέδρου προς τον τραπεζικό τομέα ή τον χώρο της αγοράς ακινήτων, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Θα αφήσει άλλους να διαχειρίζονται τον όμιλο, υποστήριξε, εάν θεωρηθεί ότι και τα παιδιά του είναι «πολύ κοντά» σε αυτόν για να αναλάβουν.

«Θα κάνω ό,τι πρέπει», είπε. «Θα κάνω ό,τι πρέπει για να κάνω τον κόσμο να νιώθει άνετα. Είναι πολύ εύκολο».

Κανένας Αμερικανός πρόεδρος μέχρι τώρα δεν είχε ένα τόσο εκτενές διεθνές επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο όσο ο κ. Τραμπ ή τα παιδιά του, τα οποία επίσης είχαν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η αμερικανική νομοθεσία εξαιρεί τον πρόεδρο της χώρας και τον αντιπρόεδρο από τους κανόνες που διέπουν τη σύγκρουση συμφερόντων και οι οποίοι προβλέπουν ότι οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αυτοεξαιρούνται από αποφάσεις που αφορούν τα προσωπικά οικονομικά τους ενδιαφέροντα.

Οι πρόεδροι Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζ. Μπους ο νεότερος και Ρόναλντ Ρίγκαν είχαν τοποθετήσει τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία σε ένα λεγόμενο «τυφλό καταπίστευμα» (trust fund, δηλαδή σε χαρτοφυλάκιο του οποίου η διαχείριση ανατίθεται σε θεματοφύλακα, όπως μια τράπεζα, για να αποτραπεί η σύγκρουση συμφερόντων).

Το ίδιο είχε υποσχεθεί, το 2012, ότι θα έκανε και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ εφόσον εκλεγόταν.

Οσο για τον Τραμπ: ως πρόεδρος «δεν πρόκειται να αναμειγνύεται στις επιχειρήσεις» είπε ο γενικός σύμβουλος του Ομίλου Τραμπ, Αλαν Κάρτερ. «Η προσοχή του προφανώς θα είναι τα καθήκοντα του προέδρου και οι Ντον, Ιβάνκα και Ερικ θα αναλάβουν την εταιρεία».

Οι επιχειρήσεις

Trump International Hotel, Las Vegas
Το Διεθνές Ξενοδοχείο Trump στο Las Vegas
Ο Ομιλος Τραμπ είναι η μητρική εταιρεία κάτω από την οποία λειτουργούν όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων ασχολούνται με τα ακίνητα και αυτές που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία και τα συγκροτήματα διαμερισμάτων ανά τον κόσμο.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί σημαντικά και στο εξωτερικό - τα τελευταία δέκα επενδυτικά σχέδια ακινήτων που έχουν ανακοινωθεί είναι όλα στο εξωτερικό.

Η αυτοκρατορία Τραμπ, με τα ξενοδοχεία, τα γήπεδα του γκολφ και τις αδειοδοτικές συμφωνίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό -μερικές από τις οποίες έχουν επωφεληθεί από τις φοροαπαλλαγές ή κρατικές επιδοτήσεις- αντιπροσωπεύουν ένα ηθικό ναρκοπέδιο για τον άνθρωπο που θα προΐσταται των οικονομικών υποθέσεων και των εξωτερικών σχέσεων της χώρας, λένε αναλυτές στην Washington Post.

Ο Τραμπ και τα δικαστήρια


Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει ως μάρτυρας σε δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που αρχίζει στο τέλος του μήνα για μια υπόθεση απάτης στο Trump University LLC, μια κερδοσκοπική εκπαιδευτική εταιρεία που προσέφερε σεμινάρια για την αγορά και τη διαχείριση ακινήτων, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία πλούτου.
Αφού απέτυχε να πείσει τον δικαστή να αλλάξει την ημερομηνία, ο Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει στις 28 Νοεμβρίου στη δίκη με ενάγοντες σπουδαστές του «Πανεπιστημίου» του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους εξαπάτησε για να πληρώσουν 35.000 δολάρια για άχρηστα σεμινάρια για την αγορά ακινήτων.

Οταν λοιπόν θα γίνει η επιλογή των ενόρκων, ο Τραμπ θα βρεθεί ενώπιον και του δικαστή Γκονζάλο Κουριέλ, τον οποίο κατηγόρησε προεκλογικά για προκατάληψη, επειδή όπως υποστήριξε -λανθασμένα- είναι... Μεξικανός.

Η επίθεση αυτή τότε είχε προκαλέσει οργή και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, με τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν μάλιστα να αποκαλεί τις κατηγορίες του Τραμπ «ορισμό των ρατσιστικών σχολίων».

Τώρα βέβαια η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κουριέλ ο οποίος, όπως αναφέρει το Politico, θα αποφασίσει πρώτα ποια αποδεικτικά στοιχεία θα κάνει αποδεκτά στη δίκη.

Το Πανεπιστήμιο Τραμπ ιδρύθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του Μάικλ Σέξτον και Τζόναθαν Σπίταλνι το 2004.

Επειτα από πολλαπλές μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά του «Πανεπιστημίου» σταμάτησε να λειτουργεί.

Η επιχείρηση δεν ήταν ένα διαπιστευμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεν προσέφερε διαπιστευμένα διπλώματα στους σπουδαστές της.

Το 2011 μπήκε στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές και η έρευνα κατέληξε σε αγωγή το 2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά του Πανεπιστημίου Τραμπ έχουν κατατεθεί άλλες δυο συλλογικές προσφυγές σε ομοσπονδιακά δικαστήρια με την κατηγορία ότι το «Πανεπιστήμιο» εξαπάτησε τους σπουδαστές με παραπλανητικές πρακτικές και επιθετικές στρατηγικές πώλησης των προγραμμάτων του.

Οι δίκες αυτές προβλέπεται να αρχίσουν μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

Η υπόθεση του Πανεπιστημίου Τραμπ δεν είναι η μόνη δικαστική εμπλοκή του επιχειρηματία εκλεγμένου προέδρου.

Ο ίδιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που έχει καταθέσει την αγωγή για το «Πανεπιστήμιο», ερευνά και τη φιλανθρωπική οργάνωση του δισεκατομμυριούχου, το Ιδρυμα Donald J. Trump, για πιθανές παραβιάσεις του φορολογικού κώδικα που ισχύει για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας διέταξε το ίδρυμα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα συγκέντρωσης χρημάτων, διαπιστώνοντας παραβιάσεις του νόμου.

Ρωσία

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι πολλές σχέσεις των επιχειρήσεων του νέου προέδρου με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ ήδη έχει εκφράσει την ελπίδα του να αναπτύξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις -γράφει η Post- ότι έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από Ρώσους επενδυτές.

Ο Ντόναλντ τζούνιορ μάλιστα είχε πει σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη το 2008 ότι «οι Ρώσοι αποτελούν ένα αρκετά δυσανάλογο τμήμα των περιουσιακών στοιχείων» της οικογένειας και ότι «έρχονται πολλά χρήματα από τη Ρωσία».

Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο του FBI βρίσκεται ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και οι επιχειρηματικοί του δεσμοί με τη Ρωσία.

Παρότι και ο Τραμπ και ο Μάναφορτ δηλώνουν ότι δεν έχουν παραβεί κανένα νόμο, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, το FBI έχει στην κατοχή του «εκρηκτικές πληροφορίες» που σχετίζουν τον Τραμπ και τους συμβούλους του με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ διοχέτευσε τεράστια χρηματικά ποσά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Τραμπ, γράφει η Washington Post και ο ίδιος χαιρόταν που οι εταιρείες του θα επωφελούνταν από την άνοδό του στην εξουσία.

Τον Ιούνιο έγραφε στο Twitter: «Μετά την απόρριψη της προσφυγής έδωσα εντολή να ανοίξει πάλι το Πανεπιστήμιο Τραμπ, τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον. Θα γίνω πρόεδρος».

Αλλες επιχειρήσεις Τραμπ είναι εν μέρει χρεωμένες σε τράπεζες στη Γερμανία και την Κίνα.

Ο όμιλος στα επίσημα έγγραφα αναφέρει την εμπλοκή του σε περισσότερες από 500 εταιρείες, μερικές από τις οποίες είναι σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν «ευαίσθητες« διπλωματικές ή οικονομικές σχέσεις, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα.

Αυτές οι εμπλοκές είναι χωρίς προηγούμενο, αναπόφευκτες και «ανησυχητικές» λέει στη Washington Post ο Κεν Γκρος, δικηγόρος που έχει χρηματίσει σύμβουλος προεδρικών υποψηφίων και των δυο κομμάτων.

«Εχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε μη φιλικές χώρες και οι επιχειρήσεις αυτές συχνά σχετίζονται με μη φιλικές κυβερνήσεις. Η προφανής λύση είναι να τις πουλήσει. Αλλά η απομάκρυνση του ιδίου και της οικογένειάς του από την αντίληψη ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι του ιδίου ή της οικογένειάς του μπορεί να αποδειχθεί τελικώς δύσκολο».

Αλλωστε πολλές από αυτές τις εταιρείες συμμετοχών δεν θα είναι εύκολο έτσι κι αλλιώς να πουληθούν, αφού είναι φορτωμένες με χρέη που έχει εγγυηθεί προσωπικά ο Τραμπ.

«Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ο γιος ή η κόρη του προέδρου να εμφανιστεί στη Μόσχα ή στο Ουζμπεκιστάν για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για ένα νέο ακίνητο που θα φέρει το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ και με την επίγνωση όλων ότι ο πρόεδρος θα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του νέου ακινήτου», λέει ο Τρέβορ Πότερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής και σύμβουλος των Μπους και Τζον ΜακΚέιν. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων που δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».

Τα δάνεια της Deutsche Bank

Trump International Hotel
Trump International Hotel
Οι εταιρείες συμμετοχών ακινήτων του Τραμπ και οι λοιπές επιχειρήσεις του χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές και ξένες τράπεζες, πράγμα που αφήνει πολύ ευάλωτο τον Τραμπ -ως πρόεδρο- και μπορεί να επηρεάσει την κρίση του ή την ανεξαρτησία του στη λήψη αποφάσεων για το καλό της χώρας.

Για παράδειγμα, μεταξύ των δανειστών συγκροτήματος γραφείων στο Μανχάταν -συνιδιοκτήτης του οποίου είναι και ο Τραμπ- είναι και η Τράπεζα της Κίνας, έναν τεράστιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ασιατικής υπερδύναμης εναντίον της οποίας ο Τραμπ ως υποψήφιος πρόεδρος έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι η Deutsche Bank, μεγάλος δανειστής επίσης των επιχειρήσεων Τραμπ, που όμως τώρα διαπραγματεύεται διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διευθέτηση του προστίμου σχετικά με τα καταστροφικά τοξικά στεγαστικά δάνεια που έδωσε εν μέσω της κρίσης.

Οπως είπε ο Αλαν Γκάρτεν, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, στην Post τον Σεπτέμβριο, «δεν βλέπει σύγκρουση συμφερόντων» στο γεγονός ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα έχει τον έλεγχο μιας κυβέρνησης η οποία θα πιέζει να επιβληθούν πρόστιμα σε έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές των επιχειρήσεών του.

Οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν υπογράψει δάνεια ύψους περίπου 360 εκατομμυρίων δολαρίων με τη γερμανική τράπεζα για το γήπεδο γκολφ Trump National Doral στη Φλόριντα, το ξενοδοχείο Trump International στο Σικάγο και το νέο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον.

Αυτά τα δάνεια λήγουν το 2024, ημερομηνία που συμπίπτει με το τέλος μιας δεύτερης πιθανής προεδρικής θητείας Τραμπ.Ο δαίδαλος των επιχειρήσεων

Ο ουρανοξύστης Τραμπ στο Μανχάταν
Ο ουρανοξύστης Τραμπ στο Μανχάταν
Dreamstime
Τα συμφέροντα Τραμπ στο εξωτερικό αφορούν κυρίως συμφωνίες αδειοδότησης και διαχείρισης, με τους ξένους επενδυτές να αναλαμβάνουν την ανέγερση των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων.

Οι πελάτες είναι πλούσιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί που αγοράζουν ακίνητα με το logo «Trump».

Το γεγονός ότι τα παιδιά του έχουν αναλάβει την καθημερινή διαχείριση των επιχειρηματικών υποθέσεων δεν λύνει το πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο, αφού οι ξένοι με τους οποίους θα συναλλάσσονται ευλόγως θα υποθέτουν ότι τα παιδιά θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον πρόεδρο πατέρα τους.

Και τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών μπορεί να μη συμπίπτουν με τα εθνικά συμφέροντα που θα εκπροσωπεί ο πατέρας με την καινούργια ιδιότητά του.

Τόσο το στέλεχος του Ομίλου Αλαν Γκάρτεν όσο και οι επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, γράφει η Wall Street Journal, έχουν αρνηθεί να απαντήσουν στο ποια είναι τα σχέδια του Τραμπ.

Οι πολιτικές επαφές σε Κολομβία, Ινδονησία και Ινδία

Ξενοδοχείο Trump στο Μουμπάι της Ινδίας
dreamstime.com
Οταν ο Ντόναλντ τζούνιορ επιδίωξε πριν από μερικά χρόνια να επεκτείνει την αυτοκρατορία των ακινήτων του πατέρα του στη Λατινική Αμερική, στράφηκε στον επιχειρηματία Καμίλο Μπενεντέτι, αδελφό Κολομβιανού γερουσιαστή.

Ο κ. Μπενεντέτι ξενάγησε τον νεαρό Τραμπ στο Μεξικό το 2010 και ένα χρόνο αργότερα στην Κολομβία, όπου είχε επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μια από τις συναντήσεις που έγιναν ήταν με τον ηγέτη της χώρας στο προεδρικό μέγαρο. «Το ζήτησα από τον πρόεδρο ως χάρη» είπε ο Μπενεντέτι, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο «ενεργό επιχειρηματικό σχέδιο».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν ο Ομιλος Τραμπ δείχνει ενδιαφέρον για κάποιο σχέδιο ή θέλει να μπει σε μια νέα αγορά υπάρχει ενθουσιασμός τόσο από τον επιχειρηματικό χώρο και, σε μερικές χώρες, και από την κυβέρνηση» είπε ο Αλαν Γκάρτεν για τη συνάντηση αυτή στην Κολομβία και για άλλες παρόμοιες που έκαναν τα παιδιά Τραμπ με ξένους ηγέτες.

Στην Ινδονησία, για παράδειγμα, ένας από τους πιο πρόσφατους εταίρους των Τραμπ είναι ο μεγιστάνας Χάρι Τανοεσοντίμπγιο, που είχε επιχειρηματικούς δεσμούς με μέλη της οικογένειας του δικτάτορα Σουχάρτο.

Ο Τανοεσοντίμπγιο ανεπιτυχώς προσπάθησε να γίνει αντιπρόεδρος στις πρόσφατες εκλογές και σχημάτισε πολιτικό κόμμα, αντιπολιτευτικό, επικριτικό προς την κυβέρνηση.

Πέρσι ο Ομιλος Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία για τη διαχείριση ενός θέρετρου στο Μπαλί, που ανήκει στην εταιρεία του Τανοεσοντίμπγιο, την PT Global MediacomTbk, αλλά και τα σχέδια για την από κοινού δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ με τις σχετικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας στη Δυτική Ιάβα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πιθανά κέρδη για τις εταιρείες του από αυτές τις συμφωνίες στην Ινδονησία, ύψους δύο έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις αρχές του 2015. Τις διαπραγματεύσεις είχε κάνει ο Ντόναλντ τζούνιορ.

Στο Μουμπάι της Ινδίας, ο Ομιλος Τραμπ έχει υπογράψει μια συμφωνία με τον Ομιλο Lodha, ο ιδρυτής του οποίου Μανγκάλ Λόντχα είναι μεταξύ των πλουσιότερων ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Στις εκθέσεις του προς τις ομοσπονδιακές αρχές το 2016 ο Τραμπ παρουσίαζε εισόδημα σε μια από τις εταιρείες του ύψους από 1-15 εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία αδειοδότησης.

Εκπρόσωπος της Lodha υποστήριξε ότι και οι δυο πλευρές «εργάζονται με τα υψηλότερα επίπεδα επαγγελματισμού και ακεραιότητας».

Οσο για τον Γκάρτεν του Ομίλου Τραμπ είπε ότι η Ιβάνκα και ο Ντόναλντ Τζούνιορ έκλεισαν τη συμφωνία και ότι δεν ανησυχεί καθόλου που ο Λόντχα είναι πολιτικός.

Στο Αζερμπαϊτζάν, εταιρεία που ανήκει στον Τραμπ είχε κέρδη 2,5 εκατομμύρια από τις αρχές του 2014 από μια συμφωνία που περιλαμβάνει τη διαχείριση υπηρεσιών σε ξενοδοχείο και συγκρότημα διαμερισμάτων που έκτισε ο Αναρ Μαμαντόφ, του οποίου ο πατέρας είναι ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Στην ιστοσελίδα της Ιβάνκα Τραμπ αναφέρεται ότι η ίδια επέβλεψε τη συμφωνία από «τη σύλληψη της ιδέας».

Η απάντηση του Ομίλου μέσω του Γκάρτεν είναι ότι το σχέδιο βρίσκεται «σε αναμονή». «Είναι συνηθισμένο για επιτυχημένους επιχειρηματίες να παίζουν κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση των χωρών τους», δήλωσε στη WSJ ο Γκάρτεν.

Και «ιδιοκτήτης» και «ενοικιαστής»

Ουρανοξύστης Trump στο Σικάγο
Ουρανοξύστης Trump στο Σικάγο
Dreamstime
Ο Ομιλος Τραμπ ελέγχει οκτώ ξενοδοχεία στο Σικάγο, τη Χονολουλού, τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και το πιο καινούργιο: στην Ουάσινγκτον, κτίριο το οποίο η εταιρεία μισθώνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τώρα δηλαδή ο Τραμπ είναι ουσιαστικά και ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

Είναι ασαφές πλέον πώς θα γίνονται οι συνεννοήσεις για τις πληρωμές των ενοικίων ή τη συντήρηση του κτιρίου.

Για το συγκεκριμένο κτίριο, που είναι διατηρητέο, ο Ομιλος Τραμπ θα έχει και φοροαπαλλαγές προκειμένου να διατηρήσει το ιστορικό ύφος του ακινήτου, ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να επιβλέψει.

Ο Τραμπ έχει επενδύσει 42 εκατομμύρια από την προσωπική του περιουσία στο ακίνητο.

Παρόμοιες περίεργες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν καθώς οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι πολεοδομίας -οι μελλοντικοί εργαζόμενοι δηλαδή του προέδρου Τραμπ- θα επιφορτιστούν φυσικά με την επιβολή των σχετικών κανόνων και στις ιδιοκτησίες Τραμπ.

Ηδη για παράδειγμα έχει γίνει σκληρή κριτική για τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες με τις οποίες παραχωρείται στον Ομιλο Τραμπ ο έλεγχος σε τμήματα της περίφημης λεωφόρου Πενσιλβάνια (Pennsylvania Avenue), γύρω από το ξενοδοχείο.

Ως πρόεδρος ο Τραμπ θα πρέπει να επιβλέψει και αυτές τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τον Ομιλό του.

Με τον Ντογάν και... τον Ερντογάν

Μεταξύ των θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν είναι οι σχέσεις των επιχειρήσεων Τραμπ με τον τουρκικό Ομιλο Ντογάν, λέει στη WSJ, ο Εντελμαν, πρώην αξιωματούχος στην κυβέρνηση Μπους και κάποτε πρεσβευτής στην Αγκυρα.

Ο Ομιλος Ντογάν έχει πετρελαϊκές εταιρείες, μια αυτοκρατορία ακινήτων, συμφέροντα στο εμπόριο, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τον τουρισμό, αλλά είναι και ο ιδιοκτήτης μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών, των εφημερίδων Hurriyet και Radikal και των τηλεοπτικών δικτύων CNN Turk και Kanal D.

Η δήλωση που υπέβαλε στις ομοσπονδιακές αρχές ο Τραμπ τον Μάιο του 2016 αναφέρουν έσοδα ύψους από 1 έως 5 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία του από τον Ομιλο Ντογάν, έσοδα που έχουν σχέση με το συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κωνσταντινούπολη που φέρει το όνομά του.

Η συμφωνία έγινε από την Ιβάνκα Τραμπ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ομίλου το 2012.

Αυτή μαζί με τον πατέρα της είχαν επισκεφθεί το συγκρότημα μια ημέρα μετά τα επίσημα εγκαίνια από τον Ερντογάν -που τότε ήταν πρωθυπουργός- του διπλανού εμπορικού κέντρου.

Τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το κορυφαίο κανάλι του Ομίλου Ντογάν, το CNN TURK έγινε το εφαλτήριο για την έκκληση που απηύθυνε ο Ερντογάν στους πολίτες να κατεβούν στον δρόμο για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

Ηταν μια στροφή που έκανε ο Ομιλος Ντογάν, τα στελέχη του οποίου έχουν κατηγορηθεί για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, μια δίωξη που θεωρήθηκε ότι ήταν αντίποινα για την αντικυβερνητική στάση των ΜΜΕ του.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά -γράφει η WSJ- τα Μέσα Ενημέρωσης του Ντογάν ακολουθούν μια φιλοκυβερνητική γραμμή, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό ότι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια, είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος και επομένως και το αίτημα της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για άμεση έκδοσή του.

Η Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά απρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα χειριστεί αυτό το αγκάθι στις διμερείς σχέσεις ο επόμενος πρόεδρος.

Ενα δείγμα ίσως είναι άρθρο στην εφημερίδα Hill ενός εκ των κορυφαίων, όπως λέγεται, συμβούλων του Τραμπ, του απόστρατου στρατηγού Μάικλ Φλιν:

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στον Φετουλάχ Γκιουλέν», έγραψε ο Φλιν. «Οι δυνάμεις του ακραίου Ισλάμ αντλούν την ιδεολογία τους από ριζοσπάστες κληρικούς σαν τον Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει μια απάτη. Σε αυτή την κρίση είναι υψίστης σημασίας να θυμόμαστε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μας. Πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία πραγματικά είναι η πιο ισχυρή σύμμαχός μας κατά του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Hurriyet του Ομίλου Ντογάν εμμέσως πανηγυρίζει με τις «πληροφορίες» ότι ο Φλιν μπορεί να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Αλαν Γκάρτεν, οι σχέσεις των Ομίλων Τραμπ και Ντογάν δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα διότι ο Ομιλος Τραμπ θα «χωρίσει» από τον ίδιον τον Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, πρόβλημα υπάρχει και για τον Ομιλο Ντογάν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιθυμούσε έτσι κι αλλιώς να αφαιρέσει το logo «Trump» από το κτίριο λόγω της «αντιμουσουλμανικής ρητορικής» του νέου προέδρου.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: