Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Στήριγμα στην Αθήνα για ελάφρυνση του χρέους

Μπαράκ ΟμπάμαΔιπλό μήνυμα αναμένεται να στείλει από την Αθήνα ο Αμερικανός προέδρος: αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού αφενός, μήνυμα για ελάφρυνση του χρέους αφετέρου.


Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έκανε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης, με την υπόμνηση ότι ο Ομπάμα έχει προσωπικά ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Αφού απονείμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ως προς τη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται πως θα αναφερθεί και στη «δουλειά» που πρέπει ακόμη να γίνει.

Στο θέμα του χρέους ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ για διευθέτησή του, χαρακτηρίζοντάς το απολύτως κρίσιμο για την επιστροφή της βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό, εξάλλου, ο Μπ. Ρόουντς εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών, υπό δύο όρους: τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφενός, τη συμφωνία των θεσμών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφετέρου.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου ο πρόεδρος φύγει από τη θέση του», υποσχέθηκε επίσης ο στενός συνεργάτης του. Και αποκάλυψε ότι ο κ. Μπ. Ομπάμα εδώ και χρόνια ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας. Επιθυμία η οποία διαμορφώθηκε στη βάση της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων σε θέματα οικονομικής σταθερότητας, συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την Αθήνα τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του (εκτός αμερικανικής επικράτειας). Αυτή αναμένεται να εστιαστεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: