Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Live: Ψηφοφορία με μηνύματα κατά της αποχής


Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου
Xωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί ο δεύτερος γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και η ψηφοφορία για το Ευρωκοινοβούλιο όπως ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα, με δυνατότητα παράτασης για...
όσα εκλογικά τμήματα έχουν μεγάλη ροή κόσμου και αργότερα. Προτροπές από σχεδόν το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε κάλεσμα στους έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν τις δημοκρατικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. 14.30 Σε κατάθεση μηνύσεων κατά δικαστικών αντιπροσώπων «για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος και παραπλάνηση των Ελλήνων ψηφοφόρων» ανακοίνωσε ότι προχωρά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης.
13.10 Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα εξελίσσονται ομαλά, και η ψηφοφορία σε Λήμνο και Σαμοθράκη, στα δυο νησιά όπου έγινε χθες αισθητός ο σεισμός, είπε ο κ Μιχελάκης. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, λέγοντας: «Να μην επιτρέψουμε με την αποχή να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό μας».
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου12.50 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να επιλεγούν οι πιο άξιοι σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο και να στηριχθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
12.40 Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προτρέπει σε ψήφο μακριά από ψευτοδιλήμματα.
12.40 Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από όλους και κυρίως τους νέους να πάνε να ψηφίσουν στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν.
φωτ.Σπύρος Τσακίρης φωτ.Σπύρος Τσακίρης12.30 Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση ψήφισε τον εαυτό του και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
12.20 Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι η Χ.Α διεκδικεί υψηλή θέση στις ευρωεκλογές.
12.10 Καλή επιτυχία στη δημοκρατία ευχήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
11.45 O υποψήφιος Περιφερειάρχης Aπόστολος Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα μη αποχής.
11.03:Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009, τονίζοντας: «Σηκώσαμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, απέναντι σε μια Ευρώπη συντηρητική που υπέκυπτε στις πιέσεις των αγορών, αντί να ορθώσει το ανάστημά της και να δείξει την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες των Ελλήνων».  Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ», ενώ σημείωσε ότι «πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, υπάρχει και το όραμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη».
10.55 Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο χθες και τη διχόνοια.
10.50 Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη που έχει η ψήφος τους για να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη.

10.45 Η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μίλησε για σπουδαία μέρα κατά την οποία οι πολίτες μπορούν να πάρουν πίσω τις ζωές στα χέρια τους.
10.40 O υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για ιερή αποστολή.
10.35 Μήνυμα στο λαό να στοχεύσει σωστά απηύθυνε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
10.30 Ψήφο με λογισμό και υπευθυνότητα ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
10.20 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να μην δώσουν σημασία στις σειρήνες των ψευδαισθήσεων.
10.10 O υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για την Αθήνα.
9.55 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και κάλεσε όλους να προσέλθουν στις κάλπες.
9.40 Από την Πύλο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα ενότητας και ανάτασης της χώρας.
9.30 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ζήτησε από τους πολίτες ψήφο ευθύνης.
9.20 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Ιωαννίδης έστειλε μήνυμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.
9.15 Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για ψήφο ιδιαίτερης σημασίας.
Πώς διεξάγεται η διαδικασία
'Ελλειψη απαρτίας σε εφορευτικές επιτροπές παρατηρήθηκε σε κάποια εκλογικά τμήματα της χώρας αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η μοναδική δυσλειτουργία που έχει μέχρι στιγμής επισημανθεί στην εκλογική διαδικασία. Ήδη 35 από τους 51 Νομούς της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα παρουσίας πολιτών στις εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα να ορίσουν ως μέλος Εφορευτικής Επιτροπής υπό προϋποθέσεις, κάποιο ψηφοφόρο που προσέρχεται να ψηφίσει.
Χρηστικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερις υποψήφιοι.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: