Κυριακή 18 Μαΐου 2014

18η Μαΐου: Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

φωτ.Ορέστης Σεφέρογλου
Σε εξέλιξη είναι από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Η πρώτη ασφαλής εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος δεν αναμένεται πριν τις 11 το βράδυ. Στη μάχη της κάλπης ρίχνονται συνολικά...
1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί. Από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής και η Αλέκα Παπαρήγα. Διαβάστε τις δηλώσεις μετά την κάλπη. Οι εκλογές είναι 9.871.733. Από τους 1.441 συνδυασμούς που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από μεριάς ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691. Σύμφωνα με τη Singular Logic, φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 11 το βράδυ καθώς οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με το 2010, ενώ είναι μειωμένα κατά το ίδιο ποσοστό τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρώνται. Επίσης, στις σημερινές εκλογές συμμετέχει διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.
14.10 Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στη Νέα Ερυθραία, ευχήθηκε οι κάλπες να απελευθερώσουν αναπτυξιακές δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα. Εξέφρασε χαρά που «το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και από τα σπλάχνα του και από τον ευρύτερο χώρο στελέχη σίγουρα, ικανά να συγκρουστούν με παλιές αντιλήψεις» και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. 
14.06 «Το σύστημα του χτες, της ιδιοτέλειας και των μνημονιακών πολιτικών θα πάρουν την απάντησή τους μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών» δήλωσε ο υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, από το 475o εκλογικό τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι οι πολίτες «θα υπερασπιστούν το συλλογικό συμφέρον, θα πουν "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του νερού».
13.35 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Παύλος Χαϊκάλης είπε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος: "Όταν υπάρχει κρίση στο σπίτι, στην οικογένεια, στην πόλη, και στη χώρα, δεν σκύβεις το κεφάλι, ούτε υποκύπτεις σε διλήμματα. Σηκώνεσαι ψηλά, ζητάς ενότητα, ενημέρωση και διεκδίκηση".
13.28 «Στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής» με την ψήφο μας, δήλωσε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ψηφίζοντας στο 1ο ημερήσιο Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ, τόνισε ότι το νερό της Θεσσαλονίκης πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό.
13.25 Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: "Σήμερα μας κρίνει όλους ο κυρίαρχος ελληνικός λαός" και συμπλήρωσε: "επί μήνες δεχθήκαμε συκοφαντίες, επιθέσεις, διώξεις, απόλυτη αποσιώπηση όλων των πολιτικών μας δραστηριοτήτων".
13.10 Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προτρέπει τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
12.52  Εμπιστοσύνη στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης. Έκανε λόγο για αλλαγή στον ορίζοντα που θα επισφραγιστεί την επόμενη Κυριακή. Χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών «για να εμποδιστεί ένα υποδειγματικό δημοψήφισμα» για την ΕΥΑΘ. 
12.44  Από το πρωί στις κάλπες κυοφορείται αλλαγή, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Θεόδωρος Δρίτσας. Κάλεσε τους πολίτες να μην λείψουν από αυτή την «πολύ σπουδαία μάχη». Κατήγγειλε ότι υπάρχουν γενικευμένα κρούσματα παραβίασης της εκλογικής νομιμότητας στον Πειραιά και ευχαρίστησε όσους εργάζονται για τη διασφάλιση της εκλογικής νομιμότητας.
12.40 Από τα Γιάννενα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα και αναφέρθηκε στην ιστορική παράδοση καθώς πάντοτε οι τοπικοί άρχοντες διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις δύσκολες στιγμές του λαού. "Ελπίζω σήμερα να εκλεγούν αυτοί που έχουν μεράκι να προσφέρουν για τον τόπο" είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
 

12.32 «Η λαϊκή πλειοψηφία που ζει στην Αθήνα σήμερα, με τη ψήφο της μπορεί να σταθεί απέναντι στους εκβιασμούς και στην κοροϊδία. Μπορεί να τιμωρήσει τους ψευτοσωτήρες και τους σημερινούς διαχειριστές, να διαμορφώσει τη δική της δυναμική, να διαμορφώσει τα δικά της δεδομένα», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
12.22 «Πολύ ανόητη» και «απαράδεκτη χειρονομία» του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη χαρακτήρισε ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης την εγκύκλιο που απαγόρευε το δημοψήφισμα για το νερό, την παραμονή της κάλπης.  Για τις δημοτικές εκλογές είπε πως «είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται».
12.10 Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το Χαϊδάρι όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα είπε: "Ελπίζω να ψηφίσουμε όλοι τους καλύτερους, τους αξιότερους, έξω από κομματικές γραμμές. Η περιφέρεια πρέπει να ψηφίζει όχι κομματικά αλλά αυτούς που μπορούν να τους βοηθήσουν".
 

12.00 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Θανάσης Παφίλης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αποτυπωθούν στην κάλπη τα αποτελέσματα του αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα και της συνέπειας της παράταξής του με την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ. Τόνισε πως την επομένη των εκλογών, ο λαός πρέπει να είναι πιο ισχυρός, να αποσπάσει βελτιώσεις, να ανοίξει ο δρόμος για μια καινούργια προοπτική.
11.53 Ο δήμαρχος Πειραιά και υποψήφιος Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε ότι άσκησε την ψήφο του «με σεβασμό στον αξιακό κώδικα του Πειραιά», ενώ επισήμανε ότι η ψήφος του πολίτη είναι μία και πως με αυτήν «παίρνουμε τις τύχες της πόλης και της πατρίδας μας στα χέρια μας».
 
11.47 Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε από το εκλογικό τμήμα στο Δέλτα Θεσσαλονίκης ότι «σήμερα αποφασίζουμε για τον τόπο μας, ψηφίζουμε για να πάμε τη Μακεδονία μπροστά». Έδωσε έμφαση στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, «για να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».
11.43 «Προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας» δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι οι Αθηναίοι θα ανταποκριθούν, θα μας στηρίξουν να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση».

Φωτό: Σπύρος Τσακίρης Φωτό: Σπύρος Τσακίρης11.40 Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σχολίασε ότι η συμμετοχή του πολίτη στην εκλογική διαδικασία, είναι συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας.
11.30 Τις ευχές του στους υποψήφιους των Ανεξάρτητων Ελλήνων για καλά αποτελέσματα εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος και παράλληλα είπε στους πολίτες ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν την επομένη των εκλογών σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνουν τη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την επόμενη των δημοτικών εκλογών του 2010 δηλαδή να μην πουν ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε τα μνημόνια.
Φωτό: Στέλιος Στεφάνου Φωτό: Στέλιος Στεφάνου11.20 Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κυψέλη όπου ψήφισε τόνισε :" Είναι μια σπουδαία μέρα σήμερα γιατί ο λόγος ανήκει ξανά στους πολλούς, τους πολίτες που είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για να αλλάξουν ηγεσία οι πόλεις και οι περιφέρειες, ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να αλλάξει σελίδα η πατρίδα μας".
11.10 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ψήφισε στη Νέα Ιωνία, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να σταθεί όρθος ο λαός, να δημιουργηθεί μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στα μονοπώλια, να αποτραπούν νέα μέτρα".
11.05 Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος σχολίασε ότι σήμερα "οι πολίτες αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στην κατάληψη και να βάλουν φραγμό στην αναρχία" και κατέληξε: "Μπορούμε όλοι και όλες μαζί να σηκώσουμε την πόλη ψηλά".
10.55 Από το Αιγάλεω όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται σήμερα και συμμετέχουν στις εκλογές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διασφαλίσουν τις ορθές διαδικασίες για μια σπουδαία μέρα για την περιφέρεια" ενώ δήλωσε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα ορμώμενη από τη βεβαιότητα, το πείσμα και την αισιοδοξία που εισέπραξε από τις γειτονιές του Περάματος και του Ασπροπύργου.
Φωτό: Σπύρος Τσακίρης Φωτό: Σπύρος Τσακίρης10.50 Από την περιοχή του Γκύζη όπου ψήφισε ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε: " Οι πολίτες διεκδικούν με την ψήφου τους μια προοδευτική, δημοκρατική και αλληλέγγυα τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να επιτελέσει το έργο της, να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών".
10.45 Από την Κυψέλη όπου βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης  σχολίασε:"Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες με τη συμμετοχή και την ψήφο τους σήμερα αλλάζουν την Αθήνα, βάζουν τέλος στην εγκατάλειψη και την Αθήνα της βιτρίνας. Μέχρι το τελευταίο λεπτό δίνουμε τη μάχη για την Αθήνα της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, για όλους τους πολίτες".
10.40 Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είπε από το Παγκράτι: "Καταθέτουμε τη μόνη πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα, ζητώντας από τους συμπολίτες να εμπιστευτούν στα χέρια μας τις τύχες της Αθήνας. Πολλί πίστευαν ότι δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ λόγω του πολέμου που δεχθήκαμε αλλά τους διαψεύσαμε. Κάναμε τον αγώνα μας με αξιοπρέπεια, είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, τους ευχαριστούμε όλους".
Φωτό: Ορέστης Σεφέρογλου Φωτό: Ορέστης Σεφέρογλου10.35 Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μίλησε για μια μέρα αλλαγής στον Πειραιά και εκτίμησε ότι η συμμετοχή είναι μεγάλη.
10.30 Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι το μέλλον ανήκει στις μεγάλες πόλεις, τις μητροπόλεις και συμπλήρωσε:"με την καθολική τους συμμετοχή, οι πολίτες σήμερα ψηφίζουν για την αξιοπρέπεια, το σχέδιο και την προοπτική της Αθήνας".
10.15 Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ψήφισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες εκλέγουν καλύτερους δημάρχους και περιφερειάρχες. Ελπίζω ότι επιλογή τους αυτή και την επόμενη Κυριακή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, στις καλές υπηρεσίες στο δημόσιο και στις θέσεις εργασίας" σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
9.40 Στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς. "Ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα δημοκρατικά και ενωτικά, βγαίνουμε από την κρίση" είπε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός.
9.30 "Καλώ τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες - ο καθένας να δώσει την ψήφο του σε αυτά που θέλει και αυτούς που θέλει" είπε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο οΓιάννης Ιωαννίδης.
9.20: Σε εκλογικό τμήμα της Ν.Σμύρνης ψήφισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. "Είναι μια κορυφαία στιγμή για την αυτοδιοίκηση και τη Δημοκρατία. Καλώ τους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ποιόν θέλουν για Περιφερειάρχη Αττικής" δήλωσε εξερχόμενος.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος πολιτικός που έσπευσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στη Θεσσαλονίκη και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός κατέφτασε στις 7.40 το πρωί στο 391ο εκλογικό τμήμα και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από συγκεντρωμένα στελέχη της ΝΔ όπως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρώην πρόεδρος Βάκης Φραντζής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αποχώρησε από τη Ν.Δ. και είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: