Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Νέα μέτρα ύψους 5 δις προβλέπει έκθεση του ΔΝΤ

Νέα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015 – 2016, σύμφωνα με τη Real. Εκτάκτως μετέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια διέψευσε τα περί δημοσιονομικού κενού κάνοντας λόγο για «λάθος υπολογισμούς». Σημειώνεται πως το Ταμείο ενέκρινε την ...Παρασκευή την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πολ Τόμσεν, συντάκτης της έκθεσης, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της έκτακτης εισφοράς ενώ ανοίγει εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού. Ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη συνάντηση διέψευσε τις πληροφορίες για δημοσιονομικό κενό ύψους 5 δις ευρώ τη διετία 2015 - 2016. «Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προςπαθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται, γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, επτά δισ. ευρώ» ανέφερε. Κληθείς να τοποθετηθεί για το ότι  έκθεση βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων, απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. «Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2015, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης», είπε και πρόσθεσε: «Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών».
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για το ότι το ΔΝΤ ζητάει και παράταση της έκτακτης εισφοράς. «Να το δούμε. Μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι μιλούσανε για δημοσιονομικό κενό και τελικά είχαμε δημοσιονομικό πλεόνασμα» είπε. Τέλος,  ερωτηθείς αν θα συντάξει εκείνος τον προϋπολογισμό αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτά είναι ζητήματα του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Real, σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει την έγκριση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ και αναφέρεται μόνο στο φετινό προϋπολογισμό. «Η έκθεση αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών.
Στην έκθεση του ΔΝΤ, μέσω της οποίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, γίνεται αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και επισημαίνεται «η τεράστια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη».
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ευρωπαίων εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης για την ελληνική οικονομίας σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον γίνεται λόγος για «σαφώς βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».
Ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Επίσης, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: