Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ζητούν παραπομπή Παπακωνσταντίνου

 
Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, ζητούν η...
ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, στο κοινό πόρισμά τους που κατέθεσαν στη Βουλή την Πέμπτη, μετά από ένταση στην Προανακριτική.

Στο πόρισμα των τριών κομμάτων έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι «η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου».
 
Σε κεφάλαιο του πορίσματος με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην Προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.
 
Τονίζεται, επίσης, ότι ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες για να καταθέσει το πόρισμά του για τους τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για την Ελλάδα και οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθεί σύντομα το ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. 
 
Στον αντίποδα, δίνεται έμφαση στη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.
 
Τα τρία κόμματα εξηγούν ότι δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, αναφέροντας ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».
 
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ' αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».
 
Για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, τονίζεται ότι στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».
 
Πανδαιμόνιο στην Προανακριτική 
 
Η απόφαση του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη να μην κοινοποιήσει στα μέλη της αντιπολίτευσης ως όφειλε το πόρισμα των τριών κομμάτων προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση και οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης. 
 
Επικράτησε πανδαιμόνιο εντός της αιθούσης, ενώ το ίδιο συνέβη και στους διαδρόμους της βουλής μεταξύ των βουλευτών που αντιδικούσαν.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πορισματική έκθεση, ενώ προέβη σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής, κατηγορώντας το Χρ. Μαρκογιαννάκη για αυθαιρεσία και συγκάλυψη της υπόθεσης. Ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση της Προανακριτικής για να συζητηθεί το πόρισμα των τριών κομμάτων. Την Τετάρτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική, με έγγραφο διάβημα διαμαρτυρίας, ζήτησαν παράταση για τη διαβούλευση, συζήτηση και σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 
 
Tο μεσημέρι της Πέμπτης συνήλθε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία δεν έχει πάρει θέση, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Το ΚΚΕ, στο πόρισμά του, διαπιστώνει ενδείξεις για τη διάπραξη από τον Γ.  Παπακωνσταντίνου των αδικημάτων της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Επιρρίπτει σοβαρές, τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου.
 
Η Χρυσή Αυγή δεν κατέθεσε το πόρισμά της στην Προανακριτική επειδή - όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της - «απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».  Τονίζει ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα. 
 
Πηγές: Αντώνης Γαλανόπουλος, ΑΜΠΕ
 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: